Goedkope vakantie boeken

Top 10 grootste landen ter wereld

Top 10 grootste landen ter wereld
Wat is het grootste land ter wereld?

Bekijk deal

Wat is het grootste land ter wereld? De aarde heeft een aardoppervlak van in totaal 144,5 miljoen km². 29% van de aarde bestaat dus uit land en dit land is verdeeld over 195 internationaal erkende landen.

Wij waren benieuwd wat nou de grootste landen ter wereld zijn. Dat Rusland, Canada en de Verenigde Staten de grootste landen van de wereld zijn dat was bij ons bekend. Maar welke andere landen de top 10 complementeren niet. Voor ons een reden om dit even uit te zoeken en hieronder vind je daarvan het resultaat.

10. Algerije – Oppervlakte 2.381.741 km²

 

Algerije

Tot onze verbazing staat Algerije in de top 10 van grootste landen ter wereld. Dit hadden we niet zien aankomen. En dat terwijl we de kaart van Afrika door en door kennen. De oppervlakte van Algerije is 2.381.741 km² om precies te zijn. Ter vergelijking: Daarmee is Nederland 57 keer zo klein. Algerije is het enige Afrikaanse land dat tot de tien grootste landen van de wereld behoort.

Overigens is een groot gedeelte van het oppervlakte vrijwel onbewoonbaar. Zo beslaat de Sahara in het zuiden een groot deel van het landoppervlak. Het land heeft heel wat buurlanden. Zo grenzen Tunesië, Libië, Nigeria, Mali, Marokko en Mauritanië allemaal aan Algerije.

9. Kazachstan – Oppervlakte 2.724.900 km²

 

Kazachstan

Kazachstan is als het ware de Siamese tweeling van de wereld. Want een gedeelte van het land ligt zowel in het Aziatische continent als in het Europese continent. Het gebied dat westelijk van de Oeral ligt dat hoort officieel bij Europa.

Kazachstan staat op plek 9 van de grootste landen ter wereld met een oppervlakte van 2.724.900 km². Dan mag jij zelf uitrekenen hoe vaak Nederland in Kazachstan past. De buurlanden van Kazachstan zijn Rusland en China. Verder deelt het zijn grenzen met Oezbekistan, Turkmenistan en Kirgizië. Met maar 17.7 miljoen Kazachstanen is het land zeer dunbevolkt.

8. Argentinië – Oppervlakte 2.780.400 km²

 

Argentinië

Lionel Messi heeft vele harten veroverd. Zijn moederland kan er ook wat van. Argentinië veroverd plek 8 van de 10 grootste landen van de wereld. Het is met zijn 2.780.400 km² daarmee direct het grootste land ter wereld waar Spaans wordt gesproken.

Een groot deel van het landoppervlak is bewoonbaar. Het deelt de grens met Chili, Bolivia, Paraguay, Brazilië en Uruguay. Het Andesgebergte en de pampa vlaktes zijn de bekendste regio's van Argentinië.

7. India – Oppervlakte 3.287.263 km²

 

India

India heeft een oppervlakte van 3.287.263 km² en daarmee behoort het tot de 10 aller-grootste landen ter wereld. Het ligt aan de Indische Oceaan en ook aan de Golf van Bengalen.

In feite is een enorm groot deel van India daarmee een schiereiland. Diverse grote rivieren doorkruisen het centrale deel van India. Noordelijk India is voor een groot gedeelte gelegen in de Himalaya.

6. Australië – Oppervlakte 7.692.024 km²

 

Australië

Australië is een land én een continent. Een leuk feitje is dat Australië tot de 6 grootste landen van de wereld behoort terwijl het continent het kleinste van de wereld is. Een aanzienlijk deel van het land is vrijwel onbewoonbaar omdat het uit woestijnen bestaat.

Gebergte vind je vooral aan de oostkust en het noordoosten bestaat voor een belangrijk deel uit regenwouden. Het bekendste zoogdier van Australië is natuurlijk de kangaroo.

5. Brazilië – Oppervlakte 8.514.877 km²

 

Brazilië

Argentinië is het op een na grootste land van Zuid-Amerika want Brazilië is net een maatje groter. Sterker nog: Het beslaat vrijwel de helft van het Zuid-Amerikaanse continent. In Brazilië ligt het grootste tropische regenwoud op Aarde, het Amazoneregenwoud.

4. China – Oppervlakte 9.596.961 km²

 

China

Nederland past ruim 240 keer in China! Niet normaal zo groot is dit land. Over China raak je niet uitgepraat, want het heeft een zeer rijke cultuur en een lange geschiedenis. De Chinese Muur is misschien wel de bekendste trekpleister van het land. Deze is 6.000 kilometer lang en diende in de oudheid als verdedigingslinie tegen ruitervolken.

Het China van nu heeft zijn wortels liggen in het midden van het land en het zuidoosten. Dit gedeelte van China wordt ook wel de bakermat van de huidige Chinese cultuur genoemd. China heeft verschillende taalgebieden en culturen.

Bekende gebieden die bijvoorbeeld in taal en cultuur afwijken van de huidige, moderne Chinese cultuur zijn Taiwan, Macau, Tibet, Hong Kong, Sinkiang en het binnenland van Mongolië.

3. Verenigde Staten – Oppervlakte 9.629.091 km²

 

Verenigde Staten

Brazilië mag dan wel het grootste land van Zuid-Amerika zijn, maar kan niet tippen aan de Verenigde Staten. De VS is met zijn 9.629.091 km² nog net een stuk groter. De Verenigde Staten is als land bij uitstek geschikt voor het maken van lange roadtrips.

De natuur is hier wonderschoon en zeer gevarieerd. Bekende gebieden zijn bijvoorbeeld de Rocky Mountains, de Great Plains en de Mississippi vlakte. En voor het gemak laten we enkele fantastische gebieden achterwege. Anders blijft er geen ruimte meer over voor de 2 grootste landen ter wereld: Canada en Rusland.

2. Canada – Oppervlakte 9.984.670 km²

 

Canada

Hoewel Canada het hierover oneens is, is Canada officieel 9.984.670 km² groot. Als het aan Canada zou liggen dan zouden enkele gebieden rond de noordpool, de Noordwestelijke Doorvaart tot Canada en een aantal zeestraten, die lopen door de Arctische Archipel, ook bij Canada horen.

Maar deze claims worden niet erkend door andere landen. Het landschap van Canada wordt gekenmerkt door Arctische landschappen (die vrijwel allemaal onbewoonbaar zijn), prairies en de Rocky Mountains.

1. Rusland – Het grootste land ter wereld – Oppervlakte 17.098.242 km²

 

Rusland

Algerije past ongeveer 7 keer in Rusland. En dat terwijl Algerije tot de 10 grootste landen van de wereld behoort. Dat zegt voldoende over het grootste land ter wereld: Rusland. Het is een enorm land dat zowel in het Europese continent als in het Aziatische continent ligt.

Veel gebieden die in Azië liggen zijn echter niet of moeilijk bewoonbaar. Het merendeel van de Russen (ongeveer 70%) woont daarom ook in Europa.

Grootste landen ter wereld

Je hebt nu antwoord op de vraag: wat is het grootste land ter wereld? En misschien heb je hierdoor inspiratie opgedaan om zo een groot land te gaan bezoeken tijdens jouw volgende vakantie.

Bekijk deal