Goedkope vakantie boeken

Vakantie Kos boeken? Dit moet je zien!

Vakantie Kos boeken? Dit moet je zien!
Bezienswaardigheden Kos

Bekijk deal

Het Griekse eiland Kos is qua oppervlakte niet zo groot (slechts 290 km², 12 keer zo klein als bijvoorbeeld Noord-Holland), maar er is heel veel te zien en te beleven, naast de zon, de zee en de stranden. Het is één van de meest populaire vakantiebestemmingen van Griekenland.

Een vakantie Kos boeken is dan ook een goede optie als je wilt relaxen op het strand en ook nog iets van de Griekse cultuur wilt meekrijgen.

Vanaf het noordoosten van het eiland kun je bij goed weer zelfs Turkije zien liggen. Het warme mediterraan klimaat zorgt voor droge en warme zomers. Ook daarom is Kos een geliefde zonvakantie bestemming. Maar wist je, dat Kos niet alleen populair is vanwege de vele zonovergoten stranden die je hier kunt vinden, maar dat het ook bekend staat als fietseiland?

Verspreid over heel Kos zijn er diverse bezienswaardigheden die echt op je lijstje zouden moeten staan. We hebben de leukste bezienswaardigheden van Kos voor jou op een rijtje gezet.

Kos-Stad

 

Kos

Kos-Stad is de hoofdstad van het eiland Kos en een absolute aanrader voor iedereen die van mooie gebouwen en geschiedenis houdt. Lekker slenteren door de smalle straatjes van het historische centrum tussen al die prachtige gebouwen door. Vooral in het voorjaar is het een prachtig gezicht met al die bougainvillea die overal hangen.

‘s Ochtend bij de Mandráki haven is er een leuke kleine vismarkt. Aan de overkant van deze haven bevindt zich het mooiste deel van de stad, met onder andere Eleftherias Square, het meest centrale plein van de stad. Hier staat een prachtige moskee en wordt een overdekt marktje gehouden, waar ook de plaatselijke bevolking hun inkopen doet. Hierachter staat de St. Paraskevi kerk, wat ons betreft de mooiste kerk van Kos.

Rondom het plein bevindt zich de Old Town, oude, geplaveide straatjes met gezellige winkeltjes en cafeetjes. Eventjes verderop ligt het Odeon, een leuk klein Romeins amfitheater. Vanaf hier heb je ook een prachtig uitzicht over de omgeving. Daarnaast zijn ook de Johannietersburcht, de prachtig beschilderde Agia Paraskevi kerk en het gouverneurspaleis absoluut de moeite waard.

Embrós Thérme

De thermale bron Embrós Thérme, ook wel Embrós Thermae genoemd, is één van de mooiste bezienswaardigheden van Kos. Het warme water, met een temperatuur van ongeveer 50 graden, stroomt vanuit de rotsen naar beneden. In de beken vermengt het warme water zich met het zeewater en koelt af tot zo’n 40 graden.

Door het aanwezige zwavel worden hier een geneeskrachtige werking aan toegedicht. Er zijn beperkte voorzieningen, zoals douche, toilet en een taverne. De toegang is gratis, dus perfect om hier eventjes te relaxen.

Zia

Richting het zuidelijker deel van het eiland begint het bergachtiger te worden. Vanaf het vlakke noorden van Kos is het alleen daarom al een leuke tocht naar het bergdorpje Zia in het Dikeosgebergte. Het toeristische dorp is op en top Grieks, met overal de Griekse blauwe kleur. Je vindt hier vele lokale producten in de gezellige winkeltjes.

Ook kun je hier op de terrasjes nog echt genieten van een heerlijke Griekse maaltijd. Bovendien heb je hier betoverende uitzichten op de bergen en kun je er de mooiste zonsondergang van Kos aanschouwen.

Agios Stéfanos basiliek

Op het strand van de Kambos-vlakte, op een verhoging, vind je de ruïnes van de Agios Stéfanos basiliek. Deze ruïnes maken onderdeel uit van het landschap waar je ook van de zee en het strand kunt genieten. Voor de aanwezige badgasten geeft dit een unieke setting en sfeer. Bovendien staat het garant voor de mooiste vakantiefoto’s.

Kéfalos

Het dorp Kéfalos ligt in het westen van het eiland. Het staat niet bekend als het mooiste dorp of de meest bijzondere plaats, maar je vindt hier nog wel het echte, authentieke Griekse leven. Dit in tegenstelling tot de toeristische dorpjes in het Dikeosgebergte. Kéfalos is geen plaats waar je uren kunt rondsnuffelen, maar het is zeker de moeite waard om eens een keertje te kijken.

Johannieterburcht

Net al eventjes genoemd, maar wel zo mooi dat het eventjes apart vermeld moet worden, de Johannieterburcht Neratzia in Kos-Stad. Deze schitterende burcht is door de johannieters in de 14e eeuw gebouwd en ligt ten oosten van de Mandraki haven en maakt deel uit van het uiterlijk van centraal Kos-Stad. Vanaf de muren van de burcht heb je een schitterend uitzicht over de stad en de haven.

Oud-Pýli

Het spookdorpje Paléa Pýli is in 1830 geheel verlaten vanwege een cholera-epidemie. Daarom zijn er tegenwoordig alleen nog ruïnes te vinden. Je vindt er onder andere restanten van vier middeleeuwse kerken, de bronvijver en bovenop een rots een Byzantijnse burchtruïne.

Limnionas

Limnionas, ook wel Limionas genoemd, is een leuk plaatsje waar de toeristen nog niet veelvuldig komen. Je vindt hier voornamelijk de plaatselijke bevolking. Er zijn twee kleine strandjes, een kiezelstrand en een zandstrand. Daarnaast is er een aanlegplek voor vissersbootjes en een heerlijk restaurant waar je, hoe kan het ook anders, overheerlijke verse vis kunt eten.

Fietsen

Kos wordt alom gezien als hét fietseiland van Griekenland. Waar je ook bent, overal worden wel fietsen te huur aangeboden. En overal waar je kijkt zie je veel toeristen op de fiets, in ieder geval rond het gebied van Kos-Stad, Lambi en Tigáki, waar het voornamelijk vlak is. Zoek je een uitdaging, fiets dan naar de bergdorpjes zoals Zia en Pili. Dat is een flinke klim, dus eigenlijk alleen geschikt voor de ervaren fietser.

Nog meer bezienswaardigheden op Kos

Bovenstaande is slechts een kleine greep uit de vele bezienswaardigheden op Kos. Zo zijn er nog veel meer, die we je graag als bonustip mee willen geven. Wat te denken van de ruïnes van Asklepion, een voormalig ziekenhuis dat is opgedragen aan de God van de Medicijnen Asclepius.

Dit zou het oudste ziekenhuis ter wereld zijn. En niet te vergeten het klooster Agios Ioannis Thymianos met z’n prachtige klokkentoren. Of de bekende windmolen van Papa Vassilis en de ruïnes van een middeleeuws kasteel. Maar ook Nieuw-Pyli, niet te verwarren met Oud-Pyli, waar je zeker eens de oude waterbron moet opzoeken.

Volgens de mythe worden vrouwen binnen een jaar zwanger als ze een rondje met de klok mee om de fontein lopen en dan een slokje water uit elk kraantje nemen. Let op, want als je de verkeerde kant oploopt, ben je binnen een jaar gescheiden.

Bekijk deal