Goedkope vakantie boeken

Ontdek Costa Rica

Ontdek Costa Rica
Tips & Info voor een vakantie Costa Rica

Bekijk deal

Paradijselijke stranden tot schitterende landschappen, een diverse flora fauna, mooie architectuur en een vriendelijke en gastvrije bevolking: over welk land hebben we het? Costa Rica! Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar toch vind je het op deze bestemming in Midden-Amerika allemaal. Voor dit artikel doken wij in de bijzondere cultuur van Costa Rica en waarom het zo’n fantastische reisbestemming is.

Costa Rica: een pareltje aan de Grote Oceaan

Tussen de Grote Oceaan en de Caribische Zee ligt een parel van een reisbestemming: Costa Rica. Aan de ene kant ligt Panama en aan de zuidkant vind je het land Nicaragua.

Costa Rica is met meer dan drie miljoen internationale bezoekers verreweg de populairste bestemming van het drietal. Costa Rica is 51.100 vierkante kilometer groot en telt 4.8 miljoen inwoners. Verreweg het grootste deel van de bevolking is gelovig. 71 procent is katholiek en 14 procent protestants.

Costa Rica

Lange geschiedenis

De geschiedenis van Costa Rica gaat duizenden jaren terug. Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat het 13.000 jaar geleden al werd bewoond door inheemse stammen. Vele eeuwen later wonen hun nakomelingen nog in een aantal reservaten in het land.

Een belangrijk keerpunt uit de geschiedenis vond plaats toen het land in de 16e eeuw door Spanje werd bezet. De invloed van de Spaanse cultuur is nog steeds zichtbaar in het openbare leven. De officiële taal is Spaans, maar de meeste inwoners spreken ook Engels.

Democratisch land

In 1492 zette Columbus voet aan wal aan de Caribische kust. Het land dat hij ontdekte noemde hij ‘Costa Rica’, oftewel ‘rijke kust’. In de eeuwen deed het land tussen de Grote Oceaan en de Caribische Zee haar naam absoluut eer aan. Costa Rica is een van de rijkste naties in Latijns-Amerika en houdt al sinds 1899 democratische verkiezingen.

Stabiele politieke situatie

Er heeft in tegenstelling tot veel buurlanden nooit een groot bloedvergieten plaatsgevonden in Costa Rica. Wel brak er in de jaren veertig een korte burgeroorlog uit in het land. Maar in 1949 schafte de toenmalige president José Figueres Ferrer het leger af. Sindsdien heerst er op Costa Rica een vredige situatie met een parlement en een president die om de vier jaar wordt gekozen.

Hoe lang is het vliegen naar Costa Rica?

De stabiele politieke situatie wil niet zeggen dat Costa Rica helemaal geen problemen kent. Zo is de inflatie en werkloosheid er vrij hoog. Maar over het algemeen kun je zonder problemen naar dit land toe reizen en er met veel plezier verblijven.

De reistijd van Nederland naar Costa Rica hangt af van de bestemming waar je naar toe vliegt. Een vlucht naar San José duurt 14 uur en 20 minuten, terwijl je er naar Liberia (met een tussenstop) 1 dag en 3 uur over doet.

Vakantie Costa Rica

Wat is de temperatuur op Costa Rica?

De tropische stranden van de twee kustgebieden zijn wereldberoemd en er zijn veel luxe resorts. Dat is niet zo verrassend, als je bedenkt dat de gemiddelde temperatuur op Costa Rica tussen de 25 en 30 graden ligt. Van januari tot maart valt er weinig neerslag en dat maakt van Costa Rica een zeer fijne en zonnige vakantiebestemming.

Welke natuurgebieden heeft Costa Rica?

Costa Rica heeft een indrukwekkende natuurlijke schoonheid en een rijke flora en fauna. Er zijn veel natuurgebieden die je zeker moet bezoeken, waaronder:

  • Nationaal Park Rincon de la Vieja
  • Nationaal Park Cano Negro
  • Nationaal Park Tortoguero
  • Nationaal Park Carara
  • Nationaal Park Manuel Antonio

Natuurschoon

Costa Rica is een land met vele gezichten. Na een jaar hard werken ga je er misschien heen voor een welverdiende vakantie. Op de witte zandstranden en in de zee kun je heerlijk relaxen, zwemmen, surfen en snorkelen. Landinwaarts ervaar je overweldigend natuurschoon met een rijke en diverse flora en fauna.

Misschien beklim je wel de grootste vulkaan van het land, de Irazú vulkaan. Het is maar liefst 3400 meter hoog. Je mag het bezoeken want het is een slapende vulkaan en goed te bereiken vanaf de hoofdstad San José. Wist je dat er in totaal maar liefst 170 vulkanen zijn in Costa Rica?

Vulkaan Irazú

Costa Rica staat bekend om zijn vele vulkanen, waarvan sommige continu actief zijn. Het landschap rond vulkanen is door vulkaanuitbarstingen vaak erg vruchtbaar. Je vindt er dan ook uitgebreide vegetatie.

We raden zeker aan om de krater van Vulkaan Irazú te bezoeken. Het ligt op ongeveer twee uur rijden van de hoofdstad San José. De inwoners van Costa Rica noemen Irazú vanwege zijn omvang ook wel ‘El Coloso’, vrij vertaald als ‘de gigant’.

Is deze vulkaan gemakkelijk te bereiken?

Veel vulkanen op Costa Rica zijn vrij lastig te bereiken. Sterker nog, vaak duurt het een uur of langer om door de jungle te wandelen. Begin dus niet zonder wandelervaring aan deze tocht en neem een goede uitrusting mee. De tocht naar de krater van Irazú verloopt via een weg vol bochten.

Als het goed is zie je beneden velden vol uien en aardappelen die door lokale bewoners zijn verbouwd. Het is absoluut een idyllisch plaatje. Op een gegeven moment neemt de vegetatie af tot enkele struiken en vetplanten.

Wees voorbereid op ijle lucht

Wees gewaarschuwd: je moet het laatste stuk naar de vulkaan lopen. Houd er rekening mee dat door de ijle lucht de inspanning groter is dan je in eerste instantie zou verwachten. Doe dus rustig aan, zodat je niet compleet uitgeput de vulkaan bereikt. De beloning die boven op je wacht is speciaal. Op een heldere dag kun je de Stille Oceaan en de Caribische Zee zien!

Kratermeren

Er zijn verschillende kratermeren op de top van de Irazú. De watertemperatuur van de grootste meren ligt rond de 35°C en kan bij de fumarolen zelfs oplopen tot 70°C. Als je goed naar het water kijkt, zie je het hier en daar opborrelen. Bijzonder om te zien!

Costa Rica

Nationaal Park Manuel Antonio

Al eerder in dit artikel noemden wij het Nationaal Park Manuel Antonio. Dit park aan de Stille Oceaan, op ongeveer 130 kilometer van de hoofdstad San José, werd opgericht in 1972 en is sindsdien niet meer weg te denken uit Costa Rica.

De populariteit van het park is te danken aan de uitgestrekte witte stranden, tropische regenwouden langs de kustlaan en ontzettend veel kleurrijke flora en fauna. In totaal leven er 109 verschillende zoogdieren en maar liefst 184 vogelsoorten in Manuel Antonio National Park. Het park omvat ook twaalf eilanden voor de kust. Tussen deze eilanden vind je een aantal beschermde riffen. Een indrukwekkend gezicht!

Boek een (privé) gids

Je kunt het Nationaal Park Manuel Antonio het beste bezoeken onder leiding van een gids. Die leidt groepen rond, maar is soms ook privé te boeken. Het voordeel van een rondleiding is dat een ervaren gids je naar de mooiste plekjes van het park brengt. Hij of zij weet precies waar de zeldzame dieren te vinden zijn. De gidstour duurt ongeveer drie uur.

Gelukkig is er daarna nog voldoende tijd om te genieten van de prachtige witte zandstranden en heerlijke fruitcocktails. Als je slim bent, bezoek dit park dan tussen december en maart. In die periode valt er weinig regen in Costa Rica. Dan zie je het mooiste groen en onvergetelijke flora en fauna.

Hoe duur is een entreekaartje voor dit park?

Wil je graag dit park bezoeken? Vergeet dan niet je camera mee te nemen. Je hoeft niet bepaald moeite te doen om mooie foto's te maken. Dit park is een van de mooiste van het land met een totale oppervlakte van 682 hectare. De toegang tot het park is vrij laag, namelijk 18 euro voor volwassenen. Kinderen hoeven helemaal niets te betalen.

De watervaltuinen van La Paz

De beroemde watervaltuinen van La Paz liggen op een uurtje rijden van de hoofdstad San José. Dit populaire park staat bekend om zijn indrukwekkende La Paz-watervallen, maar je kunt er nog veel meer activiteiten ondernemen.

Zo vormt La Paz het thuis van kikkers, vlinders en kolibries. Deze vogelsoort bevindt zich in een speciaal gedeelte. Tevens dient het park als toevluchtsoord voor illegaal gevangen en verhandelde dieren zoals toekans, apen, luipaarden en andere exotische dieren. In het wild maken deze dieren geen kans meer.

Zelf door het regenwoud lopen

Je kunt prima op eigen gelegenheid door het regenwoud lopen. De verharde paden zijn ongeveer 3,5 kilometer lang. Dit is een geweldige ervaring die je niet mag missen. Vergeet echter niet om je wandelschoenen mee te nemen.

La Paz Waterfall Garden Natural Park heeft een oppervlakte van 28 hectare. 16 hectare daarvan is regenwoud, dus aan natuurschoon heb je zeker geen gebrek. In Costa Rica schijnt de zon bijna altijd. Het is dan ook heel bijzonder wanneer je door het regenwoud in de stromende regen loopt.

Dat maak je niet vaak mee! Neem dus wel een regenjas mee als je dit indrukwekkende natuurpark bezoekt. Uiteraard zijn die ook ter plaatse te koop.

Schitterende setting

In de vroege ochtend is het park vaak gehuld in mist en wolken, wat er prachtig uitziet. Ook een landschap vol regen kan mooi zijn. Ben je na een wandeling door het regenwoud toe aan verfrissing? Neem dan een duik in Tout Lake.

Geef je ogen de kost en vergeet je camera niet mee te nemen! Het is geen verrassing dat veel mensen deze prachtige setting kiezen voor hun bruiloft. Natuurlijk is dit niet goedkoop, maar je vergeet het voor de rest van je leven niet meer. En dat is heel wat waard!

Duik in de geschiedenis van de Boruca stammen

Al voor de komst van de Spanjaarden in de 16e eeuw was Costa Rica niet dichtbevolkt. Door ziekten die door de Spanjaarden werden meegebracht, stierven er ontelbaar veel inboorlingen. Gelukkig wist de Boruca-stam grotendeels te ontsnappen aan de Spaanse verovering.

Na hevige gevechten trokken ze zich terug in een gebied die niet interessant was voor de Spanjaarden. Elk jaar in februari herdenkt Boruca deze gebeurtenis nog steeds met het "Fiesta de los Diablitos", het Festival van de Kleine Duivels. Tijdens de viering dragen mannelijke leden van de stam kleurrijke houten maskers.

Waar leven de Boruca indianen?

De Boruca indianen leven in de regio Talamanca, die zijn naam ontleent aan de gelijknamige rivier die in de buurt van het reservaat stroomt. De regio Talamanca ligt in het zuiden van Costa Rica, op zo'n twintig kilometer van de grens met Panama.

Momenteel telt de Boruka-stam nog tweeduizend leden. Zij leven in een door stammen gecontroleerd reservaat met een totale oppervlakte van 140 vierkante kilometer.

Landbouwproductie en maskers

Eeuwenlang leefde de Boruca-stam van de productie van het land. Belangrijke gewassen zijn maïs, bonen, cassave, papaja en rijst. Tegenwoordig verkopen ze nog steeds prachtige handgesneden maskers die erg populair zijn. Ze zijn ook erg goed in het maken van snaredrums die traditioneel gemaakt zijn van ceder- of balsahout en bedekt zijn met koeienhuid.

Let op deze zaken voordat je de Boruca stam bezoekt

Hoewel de stam veel moeite heeft gedaan om haar identiteit te beschermen, spraken in 1970 slechts vier of vijf oude inwoners de oorspronkelijke taal vloeiend. Een bezoek aan het heiligdom dat wordt bewoond door de Boruka-stam is een geweldige ervaring. Het is echter geen goed idee voor mensen met hoogtevrees.

Het dorp is te bereiken via twee ingangen van de Pan American Highway. Tijdens het regenseizoen kunnen de zuidelijke wegen echter onderlopen. En er is geen brandstof in het dorp, dus vertrek met een volle tank. Er zijn voldoende plekken om te overnachten en het dorp beschikt over elektriciteit en stromend water.

Welke bijzondere bezienswaardigheden en steden heeft Costa Rica?

Misschien associeer je Costa Rica met regenwouden, natuurparken en badplaatsen. Die zijn er zeker, maar het land heeft meer te bieden dan dat. Overal in Costa Rica vind je plekken waar de Spaanse cultuur nog duidelijk zichtbaar is.

Neem nu de hoofdstad San José, dat niet voor niets bekend staat als de toegangspoort tot Costa Rica. Wil je graag de vulkaan Irazú verkennen? Dan is de stad Cartago vlakbij. Strandresorts zijn er in overvloed aan beide kanten van Costa Rica. Wil je dolgraag naar een kustplaats met karakter, dan raden we Puerto Viejo zeker aan.

San José

De hoofdstad San José ligt ongeveer 1100 meter boven de zeespiegel. De nationale luchthaven bevindt zich 17 kilometer ten noordwesten van de stad. San José kende een explosieve groei sinds de jaren vijftig.

De stad had in 1950 slechts 87.000 inwoners en in 2017 was de bevolking gegroeid tot ongeveer 335.000. De razendsnelle ontwikkeling van de tabaks- en koffie-industrie droeg daar zeker aan bij.

Historisch centrum

Het centrum van San José is prima te ontdekken met een wandeling. Door de explosieve groei van de stad delfden veel historische gebouwen het onderspit, maar gelukkig zijn er nog een aantal monumenten bewaard gebleven. De collecties van het Nationaal Museum van Costa Rica geven een goed overzicht van de geschiedenis van dit bijzondere land in Midden-Amerika.

Je vindt er pre-Columbiaanse kunst en overblijfselen uit de Spaanse koloniale geschiedenis. Het stadscentrum is historisch en heeft tegelijkertijd een warme en gezellige sfeer. Zo vind je er terrassen in overvloed voor een hapje en/of drankje in de zon.

Het Nationale Theater

Het Nationale Theater is een echt pareltje uit San José. Het ligt aan de gevel van het Culturele Plein en heeft een neoclassicistische stijl. Daarnaast vind je er beelden van Ludwig van Beethoven en de Spaanse schrijver Pedro Calderon de la Barca. Vergaap je tijdens een rondleiding aan de prachtige marmeren versieringen, schitterende plafondschilderingen en indrukwekkende schilderijen.

Cartago: bron van een legende

Cartago is een van de meest interessante steden van Costa Rica. Het is gemakkelijk te bereiken met de bus vanuit San José en zeker de moeite waard. Er rijden elk uur meerdere bussen tussen de twee steden.

Aangezien het busstation van Cartago dicht bij de Basilica de Nuestra Señora de los Angeles ligt, kun je deze beroemde kerk meteen meepakken. Volgens de legende verscheen hier in 1635 ‘La Negrita van Los Angeles’, in het Nederlands vertaald als ‘zwarte Madonna’. Het liet zich zien aan een meisje van bescheiden afkomst. La Negrita verschijnt altijd als een klein poppetje op deze plek.

Patroonheilige

La Negrita is inmiddels de patroonheilige van Costa Rica. Ze wordt nog steeds aanbeden in de kathedraal vanwege haar genezende krachten. Kijk maar eens goed naar de vitrines in de kerk. Als het goed is vind je er allerlei zilveren en gouden miniaturen, die dienen als offers van toegewijden die werden genezen na het aanbidden van Negrita.

Zelfs als je niet in deze tradities gelooft, is het nog steeds een bijzondere ervaring om deze kathedraal te bezoeken. De Zwarte Madonna wordt elk jaar op 2 augustus herdacht.

Lancaster Gardens

Niet ver van Cartago ligt Lancaster Gardens. Als het goed is kom je er langs wanneer je vanuit Cartago de bus naar Paraiso neemt. Deze tuinen werden in de jaren vijftig aangelegd door de Engelsman Charles Lancaster.

Ruim 20 jaar later, om precies te zijn in 1974, werd het beheer overgedragen aan de Universiteit van Costa Rica. Deze botanische tuinen staan bekend om de vele prachtige orchideeën. Sterker nog: deze collectie omvat meer dan 1.400 soorten. Indrukwekkend!

Puerto Viejo

Puerto Viejo is een klein dorpje in het zuidoosten van Costa Rica. Het ligt direct aan de Caribische Zee. Hier vind je een typisch Caribische, ontspannen sfeer. Bob Marley zou zich hier prima op zijn gemak hebben gevoeld. In dit dorp overheersen de kleuren rood, geel, blauw en groen en werkelijk overal zie je mensen met lange vlechten en surfplanken.

Dagje zon, zee en strand

Het centrum van Puerto Viejo is vrij klein. Toch vind je er veel goede restaurants, winkels en bars. Naar Puerto Viejo gaan betekent een dagje zon, zee en strand. Zie je jezelf al in de schaduw van een palmboom liggen? Hier kan het! De golven zijn ideaal voor surfers. Voor gevorderden raden we Salsa Brava Beach aan. Door de riffen voor de kust ontstaan hier de meest spectaculaire golven.

Welke andere populaire stranden heeft Costa Rica?

Andere populaire stranden in Costa Rica zijn Playa Negra en Playa Cocles. Heb je behoefte aan wat meer beweging? Fietsen is een populair vervoermiddel in Puerto Viejo, met name bij de oude haven.

Voor omgerekend 5 euro kun je al een exemplaar voor 12 uur huren. Ben je een kajakliefhebber? Fiets dan naar het Ponta Uva-plein en huur er eentje. Vervolgens kun je naar hartenlust op zee of op een nabijgelegen rivier peddelen. Puerto Viejo is dus de perfecte plek voor een paar dagen ontspanning én activiteiten. De keuze is aan jou!

Alles wat je moet weten over de inwoners van Costa Rica

Wist je dat Costa Rica een van de weinige Latijns-Amerikaanse landen is die nooit slaven uit Afrika heeft gehaald? Een bijzonder feitje. Bovendien heeft dit er voor gezorgd dat zo’n 95 procent van de bevolking ‘wit’ is. Wel hebben de meeste stammen uit dit land Spaanse voorouders. Ook bestaat een deel van de bevolking uit mensen met een Europese achtergrond zoals Italiaans.

Etnische minderheden op Costa Rica

Costa Rica heeft twee etnische minderheden, namelijk de afstammelingen van Engelssprekende Caribische eilanden en etnische Chinezen. Voor de laatstgenoemde groep speelt de geschiedenis een belangrijke rol. In de negentiende eeuw namen veel Chinezen deel aan de aanleg van spoorlijnen. Hun nakomelingen zijn altijd op Costa Rica blijven wonen. 

Nicaraguanen in het noorden

Ook interessant is dat er veel Nicaraguanen in het noorden wonen. Ook dit is een gevolg van de geschiedenis, maar helaas wel een bloedige. In de negentiende eeuw ontvluchtten veel mensen de burgeroorlog en keerden vervolgens niet meer terug naar hun plek van afkomst.

Indianen

De inheemse Indianen die vóór de Spaanse veroveraars op het land leefden, vormen vandaag de dag slechts 1 procent van de bevolking van Costa Rica. Deze bevolkingsgroep leeft voornamelijk op een van de 22 reservaten die eigendom zijn van Costa Rica.

In het Talamanca-gebergte leven ongeveer 7.000 Bribrí- en Cabécar-indianen. Boven de Térraba-vallei leven de Boruca- en Térraba-indianen, een gemeenschap dat bestaat uit hoogstens 3000 mensen.

Leven de meeste inwoners in de stad of op het platteland?

Naar schatting leven er nog zo'n 5.000 ‘Guaimi’ op het prachtige schiereiland Osa. Deze bevolkingsgroep kwam oorspronkelijk uit het naburige Panama. Veel mensen denken dat Costa Rica voornamelijk een agrarisch land is. 95 procent van de bevolking woont echter in de stad. Sterker nog: van de 4.8 miljoen inwoners van Costa Rica wonen er 335.000 in de hoofdstad San José.

Welke talen worden er gesproken op Costa Rica?

De officiële taal van Costa Rica is, niet geheel verrassend, Spaans. Toch heeft de gemiddelde Spanjaard het moeilijk om Costa Ricanen te begrijpen. Het dialect is toch anders.

Omgekeerd hebben Costa Ricanen een goed begrip van het Spaans dat op het Iberisch schiereiland wordt gesproken. Hoewel mensen in principe dezelfde taal spreken, ontwikkelt het Spaans zich op verschillende gebieden anders. Het verschil is ongeveer even groot als tussen het Nederlands en het Zuid-Afrikaans.

In gesprek met de lokale bevolking

De Costa Ricaanse versie van het Spaans wordt gekenmerkt door het gebruik van veel kleine woorden. Ga je graag in gesprek met lokale bevolking? Dan raden we aan om een taalgids mee te nemen.

Natuurlijk kun je ook een app op je smartphone installeren, zodat je snel de betekenis van woorden kunt opzoeken. In de belangrijkste steden en kustgebieden van Costa Rica wordt gelukkig Engels gesproken. Met de goede wil van beide partijen is er niet veel probleem in de communicatie.

Jingbang English en andere dialecten

In sommige delen van de Caribische kust wordt ook een speciaal dialect, het zogeheten Jingbang English, gesproken. Het bevat uitdrukkingen en woorden die "geleend" zijn van Barbados en Jamaica. Inheemse Amerikaanse gemeenschappen spreken over het algemeen alleen de taal van de stam waartoe ze behoren. De meest gebruikte taal is Bribri, gevolgd door Maleko, Cabécar en Guaymi.

Costa Rica

Wat heeft Costa Rica op culinair gebied te bieden?

Na zoveel pracht en praal is het hoog tijd om te genieten van Costa Ricaans eten. Een populair gerecht is Gallo Pinto, dat bestaat uit rijst, bonen en ei. Ook rijst met garnalen, bekend als arroz con camarones, is zeer geliefd bij de lokale bevolking en misschien binnenkort ook wel voor jou. De Costa Ricanen drinken graag een biertje bij hun maaltijd, het liefst van het lokale merk ‘Imperial’.

Waar vind je lekker eten en drinken?

De beste locatie voor lekker eten en drinken is absoluut Mercado Central. Kleurrijker kan bijna niet! Op de overdekte Mercado Central vind je werkelijk overal lokale gerechten. Ook voor souvenirs in de vorm van lekkere kruidenpotjes en kleurrijke kleding ben je op deze plek aan het juiste adres.

Zeer gevarieerde keuken

Costa Rica kent een zeer gevarieerde keuken met zowel Zuid-Europese als Chinese en Afrikaanse elementen. De meest belangrijke ingrediënten zijn maïs, bonen, rijst en wortels. Ook zoete aardappelen en cassave vallen in dit land erg in de smaak.

Visliefhebbers voelen zich in Costa Rica zeker op hun plek. Door de ligging tussen de Stille Oceaan en de Caribische Zee heb je de keuze uit enorm veel vissoorten en schaaldieren.

Weinig kruiden

Interessant om te weten is dat Costa Ricanen relatief weinig kruiden gebruiken in hun keuken. Het verschil is significant als je kijkt naar de Aziatische keuken. Aan de andere kant zijn de porties wel erg groot.

Al eerder in dit artikel schreven we kort over Gallo Pinto, dat bestaat uit rijst en bonen. Het wordt voornamelijk gegeten als ontbijt en is gekruid met koriander, uien en Worcestershire-saus. Dit traditionele ontbijt kun je werkelijk overal voor een spotprijsje kopen. Het zorgt voor een goed begin van de dag!

Bocca’s: kleine hapjes

De bevolking van Costa Rica is ook dol op tapas, oftewel kleine hapjes. In dit land staan ze bekend als ‘bocca’s’. Maar wie denkt hele kleine porties te krijgen, heeft het mis. De hapjes zijn toch groter dan je denkt, maar de meeste mensen zijn daar niet bepaald rouwig om. Als tussendoortje eten Costa Ricanen graag gefrituurde bananenschijfjes die platanos worden genoemd.

De heerlijkste fruitsoorten

Aan vers fruit heb je zeker geen gebrek in Costa Rica. Langs de weg worden goedkope vruchtensalades aangeboden die bestaan uit mango, banaan, watermeloen, ananas en papaja. In Costa Rica drinkt men veel en graag koffie.

Een ander populair drankje is ‘agua dulce’ en moet je zeker een keer proeven.  Deze drank wordt gemaakt van kokend water. Vervolgens gebruikt men pure rietsuiker voor een heerlijk zoete smaak.

Drinken in Costa Rica

Ook vruchtensappen doen het vanwege de warmte erg goed in dit mooie land. Bier is vrij overal verkrijgbaar en de wijn die men in Costa Rica drinkt is bijna altijd Chileens. Het kraanwater in de grote steden en op toeristische plekken is in principe drinkbaar. Maar om problemen te voorkomen is het verstandig om mineraalwater te gebruiken. Zelfs de lokale bevolking geeft daar de voorkeur aan.

Hoe zit het met het vervoer in Costa Rica?

Je verplaatsen in Costa Rica kan zowel door de lucht als via het water of met het openbaar vervoer. Er zijn dus mogelijkheden genoeg om van A naar B te komen. Ooit liepen er diverse spoorverbindingen van San José naar Puerto Limon aan de Caribische kust.

Vanaf daar bereikte je de haven van Puntarenas aan de Stille Oceaan. Een aardbeving begin jaren negentig maakte echter een einde aan deze lijnen. Bovendien is de kans klein dat deze beschadigde spoorlijnen ooit hersteld gaan worden.

Weinig verharde wegen

De wegen in Costa Rica kunnen om eerlijk te zijn wel wat verbetering gebruiken. Slechts 20 procent van de wegen is verhard. Zelfs de beroemde noord-zuid Pan American Highway is niets meer dan een slecht verharde tweebaansweg.

Inwoners van Costa Rica zien de slechte wegen echter niet als een probleem. Ze zijn niet beter gewend en nemen graag bussen en pendelbussen om (grote) afstanden te overbruggen. Verreweg de meeste wegen leiden naar de hoofdstad San José. De kans is dus best groot dat je een omweg maakt voordat je een bepaald dorpje bereikt.

Busvervoer

In Costa Rica worden veel bussen gebruikt. Ze komen meestal op tijd, hebben gereserveerde plaatsen en zijn dankzij de aanwezige airconditioning nooit te warm. Helaas krijg je onderweg wel te maken met veel stops.

Pendelbussen maken weliswaar geen tussenstops, maar rijden tussen twee vaste punten. Over het algemeen zijn dit minibusjes die maximaal 20 personen kunnen vervoeren. Reserveer wel van tevoren een zitplaats. Is dat eenmaal geregeld, dan geniet je van prima vervoer mét airconditioning.

Vliegen in de binnenlanden

Moet je lange afstanden afleggen en heb je wat meer budget? Dan raden we het vliegtuig aan. Er zijn veel kleine luchthavens die door heel Costa Rica met elkaar zijn verbonden door eenmotorige vliegtuigen.

Het nadeel is wel dat ze maar een kleine hoeveelheid bagage kunnen vervoeren. Neem dus alleen een rugzak mee als je op deze manier gaat reizen. Ben je bij de kust? Passagiersboten varen regelmatig langs de kust.

Hoe laat is het in Costa Rica?

Costa Rica valt in tijdzone UTC -6.

Is Costa Rica een veilig land?

Costa Rica is een land met een stabiele politieke situatie en veilig voor toeristen. Dit betekent niet dat je tijdens het reizen niet voorzichtig en waakzaam moet zijn. Hoewel je als Westerse toerist vrijwel overal heen kunt reizen, moet je met name in de grote stad oppassen voor zakkenrollers. Hou ook de situatie in de natuur in de gaten.

Misschien ben je van plan om een jungletocht te ondernemen. In dat geval raden we aan om de situatie rondom actieve vulkanen in de gaten te houden. Ook goed om te weten is dat er in Costa Rica regelmatig kleine aardbevingen plaatsvinden. Die zijn niet heel gevaarlijk, maar toch een factor om rekening mee te houden.

Let op je persoonlijke spullen

Ben je terug in de stad? Hou je persoonlijke spullen dan goed in de gaten. Helaas zijn in grote steden zoals San José vaak bendes actief. Deze criminelen beroven argeloze toeristen graag van hun geld, paspoort, creditcards en elektronica (zoals mobiele telefoons). Berg waardevolle spullen zoveel mogelijk op in je hotelkamer kluis.

En maak eventueel kopieën van jouw reisdocumenten die je op verschillende plekken bewaart. Daardoor ga je zorgeloos op reis naar Costa Rica!

Welk alarmnummer moet je bellen?

De wateren voor de kust van Costa Rica staan bekend om plotselinge stromingen die erg sterk kunnen zijn. Mocht je er onverhoopt in belanden, probeer er dan niet tegenin te zwemmen. Dit vraagt namelijk veel energie en kan je je leven kosten. Het is het beste om evenwijdig aan het strand te zwemmen totdat de stroming verzwakt. Wil je het alarmnummer bellen? Die zijn in Costa Rica als volgt:

  • Alarmnummer: 911
  • Politie: 117
  • Ambulance: 128
  • Brandweer: 118

Medische voorzieningen van Costa Rica

De medische voorzieningen in Costa Rica zijn prima in orde. Helaas kan het gebeuren dat je om wat voor reden dan ook medische zorg nodig hebt tijdens je reis. In de meeste gevallen worden je medische kosten vergoed door jouw Nederlandse zorgverzekering. Soms komt het voor dat je medische kosten contant moet betalen.

Waarom een reisverzekering afsluiten verstandig is

Het is altijd verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Medische kosten ter plaatse worden gedekt door jouw zorgverzekering, maar eventuele repatriëring naar Nederland valt onder de eigen verantwoordelijkheid. Door een reisverzekering af te sluiten voorkom je hoge kosten.

Welke vaccinaties heb je nodig voor Costa Rica?

Reizigers naar Costa Rica hebben weinig vaccinaties nodig. De enige verplichte prik is die tegen gele koorts. Maar deze verplichting geldt alleen wanneer je uiterlijk een week voor aankomst in Costa Rica een zogenaamd "gele koortsland" hebt bezocht.

Vaccinaties bij langer verblijf

Alle andere vaccinaties zijn weliswaar vrijwillig, maar het kan geen kwaad om een DTP- en Hepatitis A-vaccinatie te nemen voordat je naar Costa Rica reist. Reizigers die van plan zijn om langere tijd te verblijven kunnen voor de zekerheid nog het vaccin tegen hepatitis B en hondsdolheid nemen.

Tenslotte is het verstandig om wat extra medicatie in je koffer/reistas mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan reisziektepillen, pleisters, pijnstillers en diarreeremmers.

Heb je een visum nodig voor Costa Rica?

Nederlandse toeristen hoeven geen visum aan te vragen voor Costa Rica. De maximale tijd die je van dit prachtige land mag genieten is drie maanden, oftewel negentig dagen. Wil je graag langer verblijven?

Dan dien je wel een visum aan te vragen bij de Ambassade van Costa Rica in Den Haag. De autoriteiten willen graag voorkomen dat mensen in Costa Rica blijven om te werken. Zodoende kan het zijn dat je jouw retourticket moet laten zien.

Een vliegticket naar de volgende bestemming is ook voldoende wanneer je op doorreis bent. Controleer tenslotte de geldigheidsdatum op jouw paspoort. Het document moet nog minstens zes maanden geldig zijn.

Is dat niet het geval? Dan kom je Costa Rica helaas niet in. Gelukkig is dit gemakkelijk te voorkomen door op tijd een nieuw paspoort aan te vragen bij jouw gemeente. Dit scheelt een hoop stress en problemen. Daardoor ga je onbezorgd op reis naar Costa Rica en dat is wel zo fijn!

Op vakantie naar Costa Rica

Als je na dit gelezen te hebben nu ook graag eens op vakantie wilt naar Costa Rica dan hebben wij mooie aanbiedingen voor je. Bekijk onze deals voor een vakantie naar Costa Rica en boek vandaag nog.

Felices vacaciones! (fijne vakantie)

Bekijk deal