Goedkope vakantie boeken

5X doen in Amsterdam

5X doen in Amsterdam
Wat te doen in Amsterdam?

Bekijk deal

Amsterdam, de hoofdstad van Nederland, is een van de meest populaire toeristische bestemmingen in Europa. Met zijn universiteiten, onderzoeksinstituten, meer dan 40 musea, talrijke theaters en uitgaansgelegenheden is Amsterdam ook het belangrijkste culturele centrum van het land.

Daarnaast staat de stad bekend om zijn vele goed bewaarde historische huizen. Deze goed bewaarde monumentale gebouwen, geplaatst in de vorm van een waaier, zijn gebouwd op palen die door een bovenste laag modder in de stevige zandbodem worden gedreven tot 18 meter diep.

Alles bij elkaar zijn zo'n 6.750 gebouwen uit de 16e tot 18e eeuw opeengepakt in een gebied van 2.000 hectare dat wordt doorsneden door 160 grachten. De grachten zelf zijn de thuisbasis van talloze woonboten.

Geen wonder dat Amsterdam een geweldige stad is om te voet te verkennen, met vele pittoreske bruggen die de 90 eilanden van de stad met elkaar verbinden. Acht daarvan zijn in feite oude houten basculebruggen, waaronder de Magere Brug, een van de meest gefotografeerde van de stad. Amsterdam leent zich uitstekend voor een stedentrip.

Ontdek de beste plaatsen om te bezoeken in deze dynamische stad met onze lijst met topattracties en leuke dingen om te doen in Amsterdam.

Rijksmuseum

 

Rijksmuseum

Een van de populairste attracties van Amsterdam en zeker de belangrijkste kunstopslagplaats. Het Rijksmuseum werd in 1798 opgericht om de enorme collectie zeldzame kunst en oudheden van het land te huisvesten.

De indrukwekkende collectie van het museum omvat een miljoen culturele artefacten uit de 13e eeuw tot de moderne tijd, waaronder meer dan 8.000 belangrijke schilderijen verspreid over 250 kamers van dit uitgestrekte gebouw.

Naast schilderijen heeft het Rijksmuseum een goed gevulde bibliotheek met meer dan 35.000 boeken en manuscripten, evenals tal van fascinerende tentoonstellingen over de ontwikkeling van kunst en cultuur in Nederland. Bijzonder zijn de collecties traditioneel handwerk, middeleeuwse beeldhouwkunst en moderne kunststijlen.

Er is een verscheidenheid aan rondleidingen met verschillende thema’s beschikbaar. Voor een bijzondere ervaring kun je de leuke rondvaart door de kunstgeschiedenis proberen, waarbij je langs veel van de locaties in de collecties van het Rijksmuseum komt, of reserveer een tafel in het met een Michelinster bekroonde restaurant van het museum.

Om wachtrijen te vermijden (bijna 2,5 miljoen mensen bezoeken het museum elk jaar): boek je tourtickets van tevoren online.

Bezoek het Anne Frank Huis

 

Anne Frank huis

Aan de Prinsengracht staat het Anne Frank Huis. Opgedragen aan het al te korte leven van een van 's werelds bekendste Holocaust-slachtoffers, is dit het huis waarin Anne's familie zich een groot deel van de Tweede Wereldoorlog verstopte.

De Franken waren Joodse vluchtelingen uit de Duitse stad Frankfurt, en het was hier dat Anne het dagboek schreef dat na de oorlog een internationale bestseller werd. Het werd een paar jaar na haar dood op 15-jarige leeftijd gepubliceerd, slechts twee maanden voordat de oorlog eindigde.

Een groot deel van het huis is bewaard gebleven zoals het was in de tijd van Anne, en het dient als een aangrijpend monument voor een tragische periode in de geschiedenis. Een woord van waarschuwing: tickets zijn tot twee of meer maanden van tevoren uitverkocht, dus zorg ervoor dat je vooruit plant en jouw tickets van tevoren online koopt.

Het van Gogh Museum

 

van Gogh museum

Het spectaculaire Van Gogh Museum is een must voor kunstliefhebbers en historici en is sinds de opening in 1972 een van de topattracties van Amsterdam.

Gewijd aan het vaak moeilijke leven en buitengewone kunstenaarschap van een van de meest gerespecteerde schilders van het land, herbergt dit moderne gebouw (ontworpen door Gerrit Rietveld) 's werelds grootste collectie schilderijen en kunstvoorwerpen van Van Gogh, waarvan een groot deel geschonken is door zijn broer Theo en andere familieleden.

Met een indrukwekkende 200 schilderijen, 500 etsen en tekeningen, evenals 700 brieven geschreven aan (en door) vrienden en familie, is de collectie opgesplitst in belangrijke periodes uit het leven van de kunstenaar: zijn realistische werken (1880 tot 1887), waaronder de beroemde The Potato Eaters, en zijn impressionistische periode van 1887 tot 1890, waarin misschien wel zijn bekendste werk, Vaas met zonnebloemen, tot stand kwam.

Een hoogtepunt van een bezoek is de geweldige "Meet Vincent Van Gogh Experience", een fascinerende multimediapresentatie van het leven en de tijd van de schilder door middel van levendige digitale reproducties van zijn werk.

Ook interessant zijn werken van Van Goghs tijdgenoten, waaronder vooraanstaande kunstenaars als Paul Gauguin en Henri de Toulouse-Lautrec. Als de tijd het toelaat, controleer dan de beschikbaarheid van de educatieve workshops van het museum in disciplines als schilderen en fotografie. Op het terrein vindt u ook een café, een winkel en een bibliotheek.

Verken de Jordaan

 

Jordaan

De Jordaan is de populairste buurt van Amsterdam en staat bekend om zijn mix van woonwijken met binnentuinen, levendige markten en luxe boetieks en eetgelegenheden. Je kan hier heel veel leuke dingen doen, van een aangename wandeling door de vele pittoreske straatjes tot tijd doorbrengen met het bezoeken van de vele toeristische topattracties die zich hier bevinden.

Hoewel vooral bekend als de locatie van het Anne Frank Huis, herbergt het gebied ook minder bekende schatten zoals het WoonbootMuseum, een drijvend museum gewijd aan woonboten en het interessante Amsterdamse Kaasmuseum.

Op zaterdagochtend verandert de Lindengracht in een enorme openluchtmarkt, waar je lokale ambachten, producten, bloemen en lekkernijen kunt vinden die perfect zijn om een picknickmand te vullen. Op maandagochtend staat de Westerstraat vol met kraampjes van 200 verkopers, deze keer met een breed scala aan goederen in een bazaar in vlooienmarktstijl.

De restaurants en cafés van de Jordaan zijn de trendy plek geworden om te zitten en mensen te kijken onder het genot van traditionele Nederlandse volksmuziek.

Het Vondelpark

 

Jordaan

Het Vondelpark is het grootste en meest bezochte park van Amsterdam en het beslaat 120 hectare en bevat eindeloos veel leuke dingen om te doen. Naast uitgestrekte groene ruimte bezaaid met rustige vijvers en doorkruist door ruime paden, herbergt het park een prachtige rozentuin met meer dan 70 verschillende soorten bloemen.

Het heeft ook een verscheidenheid aan sculpturen en standbeelden, speeltuinen en andere recreatieve voorzieningen, waaronder schaatsverhuur en het Vondelpark Openluchttheater, dat van mei tot september dienstdoet als locatie voor muziek- en toneelproducties.

Bekijk deal