Goedkope vakantie boeken

5X doen in Brussel

5X doen in Brussel
Wat te doen in Brussel?

Bekijk deal

Brussel, hoofdstad van België, hoofdzetel van de Belgische koninklijke familie en hoofdstad van de Europese Unie, is een opmerkelijk kleine, gemakkelijke en menselijke stad. In tegenstelling tot het prachtige Brugge en Gent, met hun hordes toeristen, is Brussel het belangrijkste economische en educatieve centrum van België.

Hier krijg je een goed gevoel voor het Belgische leven, vooral van de fantastische restaurant- en cafécultuur. Hoewel Brussel misschien niet de topattracties van andere Belgische steden heeft, heeft de hoofdstad meer dan genoeg te doen om bezoekers een paar dagen bezig te houden, met een reeks musea en kunstgalerijen van wereldklasse, evenals eigenzinnige bezienswaardigheden en hoogtepunten.

Zoals het Atomium, en enkele prachtige overblijfselen van oude architectuur in de oude stadswijk. Als je eenmaal je nek hebt uitgestoken bij de gotische en barok pracht, vergeet dan niet om de beroemde chocolade van Brussel in te slaan.

Ontdek meer over de beste plaatsen om te bezoeken met onze lijst met topattracties en dingen om te doen in Brussel. Brussel leent zich uitstekend voor een stedentrip.

Wandel door de Grote Markt

 

Brussel

Midden in het hart van de oude binnenstad van Brussel is het belangrijkste plein van de stad (bekend als de Grote Markt) een van de best bewaarde pleinen van Europa en de belangrijkste toeristische attractie van de stad.

Een groot deel van het elegante karakter van het plein is te danken aan de unieke architectuur van de elegante Gildehuizen met hun prachtige gevels, balustrades, sierlijk metselwerk en rijke gouden decoratie.

Het bepalende karakter van de Grote Markt is de uniformiteit van de barokstijl, met enkele Vlaamse invloeden. De harmonie van de architectuur wordt bereikt door de korte bouwperiode hier, waarbij de meeste gebouwen tussen 1696 en 1700 zijn opgetrokken.

De geschiedenis van de Grote Markt gaat echter veel verder terug. Het plein werd gebouwd in de 11e eeuw en ontwikkelde zich kort daarna tot het politieke en economische centrum van de stad.

Het meest herkenbare gebouw op het plein is het Hôtel de Ville (Stadhuis), gebouwd in 1402 met de bedoeling het Stadhuis in de rivaliserende stad Brugge te overtreffen. Binnen zijn verschillende prachtige kamers.

De meest indrukwekkende zijn de Maximiliaankamer, opgehangen met Brusselse wandtapijten; de grote raadzaal met een prachtig plafond van Victor Janssens en wandtapijten naar zijn ontwerpen; de grote feestzaal en de Trouwkamer, beide prachtig betimmerd; en de Escalier d'Honneur, met muurschilderingen die de geschiedenis van Brussel illustreren.

Bezoek Manneke Pis

 

doen in Brussel

Langs de Rue de l'Etuve ligt de bekendste bezienswaardigheid van Brussel, Manneke Pis, meestal belegerd door een menigte toeristen.

Hoewel hij terug te voeren is tot ten minste 1388, is er niet veel bekend over de oorsprong van het figuur van een plassend jongetje, in de volksmond 'de oudste burger van Brussel' genoemd. Het Manneke is echter omgeven door verschillende legendes.

Volgens de een is de fontein een gedenkteken voor een moedig kind dat een vuurzee afwendde, volgens een ander herdenkt het de zoon van een graaf die bezweek in het gedrang terwijl hij deelnam aan een processie.

Het huidige beeld werd in 1619 gemaakt door Jérôme Duquesnoy de Oude en is meerdere keren gestolen, maar altijd teruggevonden. Tijdens grote feesten, evenementen en festivals in Brussel staat het beeld erom bekend dat het gekleed is in kostuum.

Om een verzameling te zien van het assortiment kostuums waarin Manneke Pis door de jaren heen is gekleed, kun je het Garderobe Manneke Pis bezoeken dat zich verderop in de straat bevindt. Dit kleine museum toont ongeveer 140 kostuums uit de zeer uitgebreide garderobecollectie van de fontein.

Kathedraal Saint-Michiels

 

Brussel

Opgedragen aan Sint-Michiel en Sint-Goedele (de heilige van Brussel) werd deze gotische kerk voor het eerst gesticht in 1225, maar pas voltooid in de 15e eeuw. De gevel is indrukwekkend, majestueus oprijzend boven een brede trap en bekroond met twee 69 meter hoge torens ontworpen door Jan van Ruysbroeck.

De prachtig geproportioneerde binnenkant (108 meter bij 50 meter) is weelderig ingericht en herbergt enkele uitstekende glas-in-loodramen gemaakt door Bernard van Orley.

Ga naar de dwarsbeuken om de mooiste afbeeldingen te zien van Karel V en Isabella van Portugal (zuid transept) en het Hongaarse koninklijke paar Lodewijk II en Maria (noordelijke transept), en vervolgens naar de Kapel van het Heilig Sacrament, links van het koor, waar het raam het verhaal van het Mirakel van de Hostie illustreert.

Bekijk het beroemde striperfgoed van België in het Belgisch Stripcentrum

Dit prachtige gebouw uit 1906, ontworpen door Victor Horta, herbergt het Stripcentrum, gewijd aan de geschiedenis van de tekenfilms en strips in het land dat de wereld de Smurfen en Kuifje schonk.

Een constant wisselende tentoonstelling van 200 originele striptekeningen van Belgische en Franse striptekenaars wordt hier getoond.

Bovendien documenteert het museum de stijgende populariteit van Belgische en Franse strips door middel van een slim samengestelde verzameling originele manuscripten, schetsen en fantasierijk gereconstrueerde sets, waaronder de saloon van Lucky Luke en Tim, Struppi en de maanraket van kapitein Haddock.

Bezoek het Koningsplein

 

Brussel

Een favoriete attractie voor toeristen die graag foto’s willen maken. Het belangrijkste gebouw op dit plein is het Koninklijk Paleis (Palais Royal), dat door de Belgische koninklijke familie wordt gebruikt als officiële residentie.

De Belgische vlag, die vanaf het dak wordt gehesen, signaleert de aanwezigheid van de soeverein en elke dag om ongeveer 14.30 uur vindt een ceremoniële wisseling van de wacht plaats.

Van eind juli tot eind augustus zijn er gratis rondleidingen door het interieur van het paleis, waarbij je de grote ontvangstruimten en zalen kunt bezichtigen. Rondom het paleis staat een ensemble van culturele gebouwen met neoklassieke gevels.

Het Palais des Académies, de thuisbasis van de Koninklijke Academie van Wetenschappen en ooit de residentie van de kroonprins van Oranje, en het Palais des Beaux-Arts (Paleis voor Schone Kunst) aan de westkant van het plein, ontworpen en gebouwd in de jaren 1920 van Victor Horta, zijn twee van de mooiste voorbeelden.

Bekijk deal