Goedkope vakantie boeken

De 17 leukste kerstmarkten van Europa (2022)

De 17 leukste kerstmarkten van Europa (2022)
Kerstmarkten in Europa 2022

Bekijk deal

Elk jaar in de kerstvakantie kun je stedentrips binnen Europa perfect combineren met de gezellige kerstmarkten. Kerstmarkten zijn ontstaan aan het einde van de middeleeuwen. Voor zover bekend was de eerste kerstmarkt in 1294 in Wenen, toen nog ‘December Markt’ genoemd.

De kerstmarkten zijn extra leuk door de vele tradities en lange geschiedenis.

In vele landen en steden zijn de meest mooie kerstmarkten, zoals in Londen, Berlijn en Düsseldorf, om er maar eens een paar te noemen. En dan natuurlijk ook Praag, Boedapest, Brussel en Dresden niet te vergeten. Overal worden de meest mooie kerstmarkten gehouden. Hieronder een overzicht van de 15 leukste kerstmarkten van Europa die perfect te combineren zijn met een heerlijke stedentrip.

1. Kerstmarkt in Wenen

Van 11 november t/m 23 december 2022

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is in Wenen ooit de eerste kerstmarkt gehouden. Hier is dus de hele traditie ontstaan, wat nu leidt tot de crème-de-la-crème op het gebied van kerstmarkten. Er zijn meer dan 20 kerstmarkten in Wenen en is daarmee (een van) de grootste van Europa.

Hieronder ook enkele hele bijzondere markten, zoals het kerstdorp Maria-Theresien Platz,dat de kerstgeest belichaamt. Zodra je over deze markt loopt, wordt het innerlijke kind in je wakker door de geweldige magische kerstsfeer van de vele honderden lichtjes. Je kunt hier de meest uiteenlopende kerstcadeaus kopen. Hier worden bovendien vele ambachtelijke goederen aangeboden.


2. Kerstmarkt van Neurenberg

Van 25 november t/m 24 december 2022

Als je aan kerstmarkten denkt, denk je waarschijnlijk niet direct aan Neurenberg. Ben je hier nog nooit geweest, dan weet je niet wat je mist. Het is zonder enige twijfel een van de mooiste kerstmarkten van Europa, daarom de tweede plaats op deze lijst.

Deze ronduit verbluffende kerstmarkt wordt gehouden in het oude gedeelte van de stad. Alle kraampjes zijn van hout en helemaal versierd in het rood en wit. Dit geeft een prachtig gezicht en verhoogt de charme, al die matchende kraampjes. Echte ouderwetse kerstgezelligheid. Hou je van glühwein, braadworst en peperkoek, dan zit je hier helemaal gebakken.


3. Kerstmarkt van Straatsburg

Van 26 november t/m 26 december 2022

Ook in Straatsburg is er een al zeer oude kerstmarkt. Dat merk je ook meteen, want hier is de kunst van de kerstmarkten geperfectioneerd. Doordat alle kerstkraampjes voor de prachtige kathedraal zijn uitgestald geeft dit een extra magische uitstraling.

Als je er toch bent, moet je zeker eens de peperkoeken proeven, want je vindt hier de lekkerste ooit! En dan niet vergeten het heerlijke stoofpotje van drie soorten vlees in combinatie met een lekkere glühwein. Heerlijk!


4. Kerstmarkt van Praag

Van 26 november 2022 tot 6 januari 2023

Praag is een geweldige stad, waar altijd iets te doen is. Zo ook in het najaar, wanneer er twee grote kerstmarkten worden gehouden, de ene nog mooier dan de ander.

Reserveer vooral voldoende tijd, zodat je tijd genoeg hebt om beide markten te bezoeken. De drukste kerstmarkt in Praag is die op het plein van de Oude Stad. Deze concentreert zich rondom de grote kerstboom en is een erg mooie en vooral levendige markt.

Hier vinden ook diverse liveoptredens plaats. Absoluut een aanrader voor als je eens een gezellig, romantisch avondje in kerstsfeer door wilt brengen onder het genot van een glühwein of een biertje.


5. Kerstmarkt van Düsseldorf

Van 17 november t/m 30 december 2022

Absoluut een van de meest populaire markten onder Nederlanders, de kerstmarkt van Düsseldorf. Je kunt hier makkelijke een dagje of een weekendje naar toe, want met de auto of trein ben je er zo. En daar wordt je ongetwijfeld aangenaam verrast, want je vindt er niet één, maar zeven kerstmarkten.

Het leuke is, dat elke markt z’n eigen thema heeft en dat ze allemaal binnen loopafstand van elkaar liggen. Je loopt dus zo van de ene naar de andere markt, onderweg genietend van een heerlijk glühweintje of warme chocolademelk met slagroom.

Ook in de stad zelf kun je uitstekend je kerstinkopen doen, zoals rondom de Königsallee en de Schadowstraße waar het altijd druk en gezellig is. Daar vind je overigens ook nog een leuke schaatsbaan en een reuzenrad.


6. Kerstmarkt van Barcelona

Van 25 november t/m 23 december 2022

Op de kerstmarkt van Barcelona is alles om je heen verleidelijk, van de magische sfeer en de geur van het eten tot de mooie ‘figuras de Belen’ en de prachtige versierde chalets. Je wordt gewoon letterlijk overal in de verleiding gebracht om je geld uit te geven.

Je komt er gewoonweg niet om heen. Alles is even mooi, even lekker en uitnodigend. Daarnaast is Barcelona natuurlijk een prachtige stad, vooral als het volledig in kerstsfeer is gedompeld. Een plek bij uitstek om je kerstcadeaus voor de hele familie te kopen.


7. Kerstmarkt van Boedapest

Van 18 november t/m 31 december 2022

Boedapest oogt in de winter als een waar sprookje. Ieder jaar in december wordt deze Hongaarse hoofdstad volledig in een zee van kerstverlichting gehuld. En om het plaatje helemaal volledig te maken, als je een beetje geluk hebt, is de stad met een laagje witte sneeuw bedekt.

Om het winters plaatje helemaal compleet te maken vind je hier ook nog eens de wereldberoemde kerstmarkt op het Vörösmarty plein, midden in het stadsdeel Pest. Gewoon één van de mooiste kerstmarkten van Europa.

Je vindt hier nog echte unieke, ambachtelijk gemaakte kerstcadeautjes terwijl je lekker kunt genieten van een heerlijke glühwein en lekkere Hongaarse gebakjes. Vaak worden er gratis concerten op de markt gegeven om het feest helemaal compleet te maken.


8. Kerstmarkt van Valkenburg

Van 18 november t/m 30 december 2022

Zeker een van de allerleukste kerstmarkten en ook nog zo lekker dichtbij, namelijk de kerstmarkt van Valkenburg. Zeker de moeite waard!

Naast die van Valkenburg kent Nederland nog veel meer leuke kerstmarkten voor een gezellig dagje weg, maar dit is zeker wel een van de mooiste en zeker een van de meest bijzondere kerstmarkten van Europa en bovendien een van de grootste overdekte kerstmarkten van Europa.

Anders dan andere kerstmarkten, die doorgaans in het centrum staan, bevindt de kerstmarkt van Valkenburg zich namelijk in een grot. Dat zorgt voor een extra speciale sfeer en een gezellige markt. De Fluweelgrot en de Gemeentegrot staan in december vol leuke kerstkraampjes. Ook bovengronds is er natuurlijk van alles te zien en te beleven.


9. Kerstmarkt van Brussel

Van 25 november t/m 1 januari 2023

Ook de kerstmarkt van Brussel mag niet op deze lijst ontbreken. Niet in de laatste plaats omdat deze kerstmarkt zelfs is genomineerd als de meest originele kerstmarkt in Europa.

Bovendien is het de grootste kerstmarkt van België. Romantische kerstverlichting, prachtig versierde kraampjes met vers gebakken wafels en de heerlijk geurende glühwein brengen je direct in kerstsfeer. Hierdoor ziet de stad er nog een stuk mooier uit dan het normaal al is.

Mocht je deze markt willen bezoeken, neem er dan wel eventjes goed de tijd voor, want er staan zoveel kraampjes, dat je er letterlijk dagenlang kunt ronddolen. Tip: als je echt eens iets lekkers wilt proeven, proef dan eens de lokale lekkernijen bij de kraampjes rond Sint Katelijne. Heerlijk!


10. Kerstmarkt van Kopenhagen

Van 18 november 2022 t/m 1 januari 2023

De kerstmarkten in Kopenhagen zijn minder groot dan in vele andere steden. Dat maakt deze markten echter zeker niet minder mooi en uniek. Voor iedereen die eens de echte kerstsfeer wil proeven is dit een absolute aanrader.

Je moet hier zeker eens geweest zijn. Je vindt hier namelijk nog echte, levende rendieren die je ook gewoon kunt aaien. Ook leuk zijn de traditionele Deense producten die door de mensen bij de chalets worden verkocht.

Deze combinatie geeft een unieke, heel ander soort kerstmarkt dan je gewend bent. Dus zeker als je op zoek bent naar weer eens iets nieuws, is dit een absolute aanrader!


11. Kerstmarkt van Dresden

Van 23 november tot 24 december 2022

De kerstmarkt van Dresden is op verschillende locaties. Rondom de Striezelmarkt is de gewone kerstmarkt, maar in de Prager Straße, helemaal tot aan de Elbe, vind je nog talloze kraampjes.

In het prachtige centrum vind je het absolute hoogtepunt: een klimbare piramide van maar liefst acht meter hoog, in de vorm van een kerstboom. Het is een unieke attractie die je nergens anders vindt. Deze kerstmarkt is een absolute aanrader.


12. Kerstmarkt in Londen

Van half november tot 24 december 2022

Londen is een prachtige stad en rond kerst is het er ronduit magisch. De markten behoren tot de grootste kerstmarkten van Groot-Brittanië. Vooral in Hyde Park vind je een prachtige, kerstmarkt.

Lekker slenteren langs de vele versierde kerstkramen. Vergeet ook vooral niet om de schaatsen eens onder te binden op de ijsbaan en mee te doen met de leuke spellen op de kermis. Daarnaast kun je natuurlijk ook heerlijk kerstshoppen in het centrum van Londen zelf. Heel Londen is prachtig versierd.

En als je er toch bent, bekijk dan ook even de imposante Big Ben en stap eens in de London Eye om een adembenemend uitzicht te krijgen over heel Londen. Ook tijdens oud-en-nieuw is het hier overigens één groot feest.


13. Kerstmarkt van Dublin

Dublin is tijdens de kerstperiode extra gezellig. De meeste straten en bezienswaardigheden van de hoofdstad van Ierland zijn in deze periode feestelijk verlicht. De hele stad krijgt hierdoor een extra romantisch tintje en gezellige sfeer.

Er zijn meerdere kerstmarkten verspreid door de stad, maar de kerstmarkt in Dublin Castle is er eentje op een extra bijzondere locatie. In december wordt de prachtige, historische binnenplaats van dit kasteel omgetoverd tot een sprookjesachtig kersttafereel.

Heerlijk om eventjes over de markt te slenteren en te genieten van de diverse lokale lekkernijen en de leukste kerstcadeaus in te slaan. Tip: maak ook eens een ritje met paard en wagen.


14. De kerstmarkt van Münster

Van 21 november t/m 23 december 2022

De kerstmarkt in Münster, nog zo’n prachtige kerstmarkt bij onze oosterburen. In Duitsland weten ze als geen ander hoe ze een gezellige kerstmarkt moeten organiseren.

Ook zonder markt is Münster een geweldig mooie stad en het ligt bovendien niet ver over de grens, waardoor je makkelijk een dagje op en neer naar de kerstmarkt van Münster kan. Maar niks is zo lekker om de markt ‘s avonds, in het donker, te bezoeken, dus een overnachting is wel aan te raden.

In het oude centrum staan zo’n 300 kraampjes te wachten in de kerstperiode. Hou je van een glaasje glühwein? Dat is op bijna elke straathoek wel te verkrijgen.


15. Kerstmarkt van Brugge

Van 25 november 2022 t/m 8 januari 2023

Ook zonder kerstmarkt is het charmante Brugge een erg leuke bestemming voor de stedentrip, maar tijdens Kerst is het allemaal nog een stukje mooier en gezelliger.

Lekker eventjes schaatsen op de schaatsbaan op de Grote Markt. Lekker slenteren langs de gezellige kraampjes en chalets op de kerstmarkt eromheen. Het oude centrum van Brugge blijkt het perfecte decor te zijn voor een charmante, betoverende kerstmarkt.


16. Kerstmarkt van Málaga

Van 26 november 2022 t/m 6 januari 2023

Je zult bij Málaga niet direct aan een kerstmarkt denken maar ook in Zuid-Spanje kun je je hart ophalen als je in de kerstsfeer wilt komen. In de Calle Larios de grootste winkelstraat van Málaga zal ook in 2022 de spectaculaire kerstverlichting weer ontstoken worden. 

Vanaf 18.30 uur gaat iedere dag de kerstverlichting aan en dit gaat gepaard met een mooie lichtshow met daarbij kerstmuziek. Als je in Málaga bent op 26 november dan is het zeker aan te raden om bij de eerste show aanwezig te zijn. De burgemeester van Málaga is hierbij aanwezig en in 2019 was het Antonio Banderas die de kerstshow opende.

Verspreid door de stad zijn er verschillende kerstmarkten te bewonderen. Bovendien is de hele stad mooi versierd en helemaal in kerstsfeer.


17. Kerstmarkt in Madrid

Van 24 november 2022 t/m 7 januari 2023

Uiteraard kan ook de hoofdstad van Spanje niet achter blijven als het op kerstmarkten aankomt. In de hele stad zijn er grote kerstbomen opgetuigd en zijn er verschillende kerstmarkten te bezoeken. 

De grote kerstmarkt van Madrid wordt al 100 jaar op de Plaza Mayor georganiseerd. Vele kraampjes met allerlei kerstartikelen zijn er te bewonderen. En natuurlijk wordt ook de inwendige mens niet vergeten.

Ben je met oud & nieuw in Madrid? Ga dan voor 00:00 uur naar Puerta del Sol waar duizenden mensen naar de grote klok kijken om af te tellen naar het nieuwe jaar.

Vergeet niet om witte druiven mee te nemen en eet op iedere klokslag 1 druif tot je er 12 hebt opgegeten. Dit brengt voor 12 maanden geluk (las doce uvas de la suerte). Daarna gaan de flessen cava open om te proosten op het nieuwe jaar. 

Dit waren onze 17 leukste kerstmarkten van Europa. Elke markt heeft z’n eigen sfeer en z’n eigen typische dingen wat het zo uniek maakt. Maar wat ze wel allemaal gemeen hebben, is dat ze stuk voor stuk de moeite van het bezoeken waard zijn.

Bekijk deal