Goedkope vakantie boeken

De leukste steden van Nederland

De leukste steden van Nederland
Vakantie in Nederland

Bekijk deal

Als je op vakantie gaat in Nederland of een stedentrip wilt plannen dan kan je niet om de 7 leukste steden van Nederland heen. Wij hebben de verschillende bezienswaardigheden welke je kunt gaan bezoeken voor je geselecteerd.

1.) Amsterdam

De hoofdstad van Nederland behoort zeker tot de leukste steden, met bijna 900.000 inwoners ook de grootste stad van Nederland, is Amsterdam. Tevens is dit ook de meest diverse stad van Nederland met 180 verschillende nationaliteiten. Met zoveel inwoners en nationaliteiten is er daarom iedere dag wel iets te doen.

stedentrip Amsterdam

Er zijn verschillende musea te bezoeken in Amsterdam waaronder het Rijksmuseum dat vol hangt met kunstwerken van bekende Nederlandse kunstenaars zoals Rembrandt, Hals en Vermeer. Ook in het Van Gogh Museum vind je meer dan 700 kunstwerken van Nederlands bodem. Een ander indrukwekkend museum is het Anne Frank Huis. Het museum is gevestigd in het voor- en achterhuis waar de familie van Anne Frank verbleef tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Naast de vele musea die te bezoeken zijn in Amsterdam is er ook veel te zien in de buitenlucht. Zoals de grachtengordel dat onderdeel is van de UNESCO, de volksbuurt de Jordaan en de Rosse Buurt die beter bekend is als de Wallen. Deze buurten zijn het beste te bezichtigen met een fiets, te voet of met een rondvaart vanaf het water. Mocht je nog tijd over hebben is een bezoek aan Artis ook nog de moeite waard. Artis is de oudste dierentuin van Nederland en gevestigd in het centrum van Amsterdam.

Tip: Verblijf in een boutique hotel waar er genoeg van zijn in Amsterdam.

2.) Rotterdam

De grootste gemeente van Nederland en met net iets meer dan 650.000 inwoners de op een na grootste stad van Nederland. Tevens heeft Rotterdam de grootste containerhaven van Europa en staat de stad op nummer elf van de wereld met 14.51 miljoen containers in 2019. Een bezoek aan de Markthal kan niet ontbreken bij het bezoek aan de havenstad. In de Markthal kun je meer dan 100 verschillende eetstandjes en restaurants vinden. Daarnaast is het plafond bedekt met een kunstwerk van 11.000m2 gemaakt door Arno Coenen en Iris Roskam.

stedentrip Rotterdam

Rotterdam heeft ook een van de oudste dierentuinen van Nederland, namelijk Diergaarde Blijdorp. Deze dierentuin is veelvuldig in het nieuws gekomen door de zilverruggorilla Bokito die in 2007 uitbrak en een bezoekster aanviel. Wat dichter bij de haven staat de Euromast en met 185 meter is dat de hoogste toren die voor publiek toegankelijk is in Nederland. Maar natuurlijk is de haven zelf een van de belangrijkste en indrukwekkendste bezienswaardigheden van Rotterdam. De haven is op meerdere manieren te bezoeken je kan bijvoorbeeld een fiets huren, met een bustour, de stad via het water bezichtigen met een rondvaart of de laatste twee opties combineren door met de Amfibiebus te gaan. Rotterdam is ook een van de leukste steden van Nederland.

3.) Den Haag

Op de derde plaats van grootste steden van Nederland staat Den Haag, ook wel de mooie stad achter de duinen genoemd. Het bekendste museum van Den Haag is het Mauritshuis, een museum vol met Nederlandse werken uit de Gouden Eeuw met onder andere het Meisje met de parel, Gezicht op Delft en De anatomische les van Dr. Nicoleas Tulp. Mocht je alle steden willen bezoeken uit deze lijst maar niet genoeg tijd hebben dan dan kan je ook naar Madurodam. Gevestigd tussen Den Haag en Scheveningen vind je een museum waar je Nederland kan bekijken in het klein.

stedentrip Den Haag

Aan de rand van Den Haag ligt de buitenwijk Scheveningen. Scheveningen is de bekendste en drukbezochtste badplaats van Nederland. Wie naar Scheveningen gaat kan een wandeling over de Scheveningse pier niet overslaan. De pier stamt uit 1902, steekt 381 meter uit in de zee en is gevuld met restaurants, winkels en attracties. Mocht het weer niet zo mooi zijn kan je natuurlijk altijd een bezoek brengen aan Sea Life Scheveningen. Een groot zeeaquarium waar je alles kan zien en leren over onze Noordzee. Mocht je even tot rust willen komen, plof dan neer op een van de 77 strandtenten en geniet van het geluid van de zee.

4.) Utrecht

Midden in het land ligt, wat tot aan de Gouden Eeuw de belangrijkste stad van Nederland was, de stad Utrecht. Een stad die bekend staat om zijn grachten die ook wederom weer te bezichtigen zijn via de waterwegen. Ook de Dom van Utrecht mag tijdens het bezoek niet ontbreken. De in 1254 gebouwde toren is met 465 treden te beklimmen en presenteert een schitterend uitzicht over de stad. Houd er wel rekening mee dat je een gids moet boeken als je naar boven wil.

stedentrip Utrecht

Net iets buiten de grachten, in het oude gebouw van de Nederlandse Spoorwegen, zit het Spoorwegmuseum dat opgericht is in 1927. In dit museum is de complete geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen te bezichtigen. Ook voor de kleinere bezoekers is er genoeg te doen in Utrecht. Een voorbeeld hiervan is het Museum Speelklok, een museum speciaal ontwikkeld voor kinderen. In het museum vind je verschillende zelf-spelende instrumenten en de geschiedenis ervan. Naast alle musea die Utrecht te bieden heeft is er ook een groot overdekt winkelgebied aangelegd in het centrum van Utrecht genaamd Hoog Caterijne. Geopend in 1973, maar compleet verbouwd in 2012 tot gepland 2023, biedt het onderdak aan circa 160 winkels en meerdere restaurants.

5.) Maastricht

Helemaal in het puntje van ons land vind je Maastricht, de hoofdstad van Limburg. De historische stad heeft zijn naam verkregen door de gelijknamige rivier De Maas die door de stad heen stroomt. De stad is vol van oude pittoreske gebouwen en straten waardoor de stad een warme en gezellige uitstraling krijgt. Op het plein de Vrijthof is altijd wel iets te doen, zoals bijvoorbeeld de zomerkermis, de kerstmarkt of concerten van onder andere André Rieu. Mocht er toevallig niets te doen zijn op het plein, dan zijn er verschillende terrassen rondom het plein waar je heerlijk kan vertoeven.

stedentrip Maastricht

Net iets buiten het centrum vind je het Fort Sint Pieter. Gebouwd op de Sint Pietsberg in de jaren 1701-1702. In het fort kun je door middel van een gids alles leren over de rijke geschiedenis van Maastricht en het fort zelf natuurlijk. Ook kun je een kijkje nemen in Maastricht Underground, een stelsel van gangen en grotten die onder het fort doorlopen. Ook dit is met een gids te bezichtigen of zonder. Mocht je nog wat tijd over hebben is een bezoek aan Boekhandel Dominicanen zeker de moeite waard. Voor mensen die niet van boeken houden is het ook zeker de moeite waard omdat het gevestigd is in de prachtige Dominicanenkerk, een kloosterkerk uit de 13e eeuw.

6.) ’s-Hertogenbosch

Een van de oudste steden van Nederland en de hoofdstad van Noord Brabant is ’s-Hertogenbosch, oftewel Den Bosch. Midden in het centrum vind je Sint-Janskathedraal, gebouwd in 1220 en wordt gezien als het hoogtepunt van de Brabantse gotiek. De kathedraal is te bezoeken van dinsdag tot en met zondag, waarbij je een rondleiding krijgt en alles te weten komt over een van de zeven kathedralen van Nederland. Geen hoogtevrees? Dan kan je de Sint-Janstoren beklimmen. Eenmaal aangekomen op de zesde verdieping, op 43 meter hoogte, heb je een schitterend uitzicht over de stad en sta je naast het gigantische uurwerk.

stedentrip Den Bosch

Ook ’s-Hertogenbosch is gevuld met interessante musea zoals het Noordbrabants Museum en het Jheronimus Bosch Art Center. Het Noordbrabants Museum is een museum voor de cultuur en kunst van Noord-Brabant. Kunstwerken van grote namen zoals Vincent van Gogh, Pieter Stoop, Walter Pompe en vele anderen zijn er te vinden. Aan de andere kant van het centrum ligt het Jheronimus Bosch Art Center, vernoemd naar Jheronimus Bosch. Gevestigd in de voormalige Sint-Jacobskerk vind je werken van de in ’s-Hertogenbosch geboren schilder Jheronimus Bosch. Mocht je even willen uitrusten van de beklimming van de Sint-Janstoren of na het zien van de honderden schilderijen, plof dan even neer op een van de vele terrassen en geniet van een kopje koffie of thee met een echte Bossche Bol, een gebaksspecialiteit uit ’s-Hertogenbosch.

7.) Groningen

Op nummer 7 van de leukste steden van Nederland staat Groningen. In het noorden van Nederland, in de gelijknamige provincie, ligt de stad Groningen. Een handelsstad die bekend staat om zijn verschillende markten die verspreid zijn over de dagen van de week. Midden in het centrum, aan de Grote Markt, staat de Martinitoren. Deze toren gebouwd in de 13 eeuw is, met net geen 100 meter, het hoogste punt van Groningen. Deze toren is dagelijks onder begeleiding te beklimmen. Eenmaal boven aangekomen kun je genieten van een schitterend uitzicht over de stad en de verschillende pleinen en markten die de stad te bieden heeft.

stedentrip Groningen

Tussen het station en de binnenstad staat het Groninger Museum. Het museum voor kunst en kunstgeschiedenis met veel moderne kunstwerken van De Ploeg, porselein uit China en Japan, en geschiedenis van Groningen en ommeland. Een bezoek aan de prinsentuin kan ook niet ontbreken bij een bezoek aan Groningen. Van maandag tot en met zondag kan je de mooie tuin bezoeken die met rozen, kruiden, buxushagen en vele andere planten en bloemen is gevuld. In de maanden april tot en met september is de theeschenkerij in de prinsentuin ook geopend waar je kan genieten van een kopje thee of koffie met een broodje of een andere versnapering.  

Bekijk deal