Goedkope vakantie boeken

Overwinteren in Spanje

Overwinteren in Spanje
Beste plaatsen om te overwinteren in Spanje

Bekijk deal

Spanje is één van de meest populaire vakantiebestemmingen voor Nederlanders. Het land heeft dan ook voor een ieder iets te bieden. Cultuur, historische steden, eindeloze stranden, gastronomie en aangename temperaturen... zelfs in de wintermaanden!

Juist die aangename temperaturen en het hoge aantal uren zonneschijn, zijn voor veel mensen een reden om te overwinteren in Spanje. Ontvlucht ook de koude en donkere maanden in Nederland... Voorkom daarmee misschien wel een winterdepressie en reis af naar het altijd zonnige Spanje!

Top 5 bestemmingen om te overwinteren in Spanje

Omdat niet elke bestemming even geschikt is om te overwinteren, hebben wij een handig overzicht gemaakt met 5 gebieden in Spanje die zich daar wél bij uitstek voor lenen. Zo zijn gebieden zoals de Costa Brava of Costa Dorada dan wel heerlijke zomerbestemmingen, maar 's winters kan het er flink koud worden. Deze slaan we maar even over!

5. Benidorm – Costa Blanca

Overwinteren in Spanje

We kunnen er haast niet omheen. Benidorm staat ook bij ons in de top 5 van de beste bestemmingen in Spanje om te overwinteren. Al tientallen jaren is deze stad aan de Costa Blanca voor Nederlandse overwinteraars een populair toevluchtsoord. Je kan hier in de winter nog gewoon een terrasje pakken, lekker uit eten gaan en op de boulevard en aan het strand is er altijd voldoende te zien en te beleven.

Klimaat Benidorm in de winter
's Winters doet het weer in Benidorm ergens wat lenteachtig aan. De temperaturen kunnen overdag, als het zonnetje schijnt, zo richting de 20 graden klimmen. Het kwik zakt in de wintermaanden overdag vrijwel nooit onder de 10 graden.

4. Dénia en omliggende steden – Costa Blanca

Overwinteren

De steden Dénia, Moraira, Jávea en Calpe zijn absoluut meer dan de moeite waard om te overwinteren in Spanje. Je treft in de winterperiode geheid landgenoten die daar hetzelfde over denken. Naast Nederlanders komt ook de Belgische medemens hier graag.

Klimaat Dénia in de winter
Dénia heeft een mediterraan klimaat. Dit betekent dat ook in de wintermaanden in Dénia en de omliggende plaatsen vrij weinig regen valt en de zon regelmatig schijnt. Dankzij de zeewind is het hier in de wintermaanden relatief warm. 16 tot 21 graden in de wintermaanden is niet uniek.

Januari is de koudste maand waarin de temperatuur gemiddeld op 11 graden uitkomt. Bijkomstig voordeel is de zuivere lucht in deze omgeving. Daarom zijn Dénia, Moraira, Jávea en Calpe ook erg geschikte plaatsen voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen.

3. Alicante – Costa Blanca

Overwinteren Costa Blanca

Een andere populaire winterbestemming in Spanje aan de Costa Blanca is zonder meer Alicante. Het is tevens de hoofdstad van de provincie Costa Blanca. Ben je niet perse op zoek naar rust? Maar wel naar aangename temperaturen in de winter?

Dan is deze stad het overwegen waard om in te overwinteren. Met ongeveer 350.000 inwoners kan het worden gezien als een middelgrote stad en je zult je hier tijdens de wintermaanden geen ogenblik vervelen. Geloof ons maar!

Klimaat Alicante in de winter
In december kan het in Nederland vriezen dat het kraakt. En jij zit op dat moment in Alicante ergens op een terras met een temperatuur die de 20 graden aantikt... Het zou zomaar kunnen!

Want de stad ligt te midden van de heuvels en daardoor heerst hier een microklimaat. Natuurlijk zitten er wel eens koelere dagen of weken tussen, maar over het algemeen is het klimaat in Alicante in de wintermaanden zeer aangenaam te noemen. Reken gerust op temperaturen van 12 tot 22 graden.

2. Granada – Andalusië

Overwinteren Spanje

Een andere topbestemming voor Nederlandse overwinteraars is natuurlijk Granada, aan de 'Costa Tropical' in de regio Andalusië. Wij schrijven “natuurlijk”, want het betreft hier één van de bekendste en mooiste steden van Spanje.

En als de zon hier eens niet schijnt... dan is dat een unicum. Overigens geldt dit voor de gehele Costa Tropical. Naast de stad Granada zijn andere populaire winterbestemmingen aan de Costa Tropical: Almuñecar, La Herradura en Salobreña. 

Klimaat Granada in de winter
Alhoewel het 's nachts in Granada en omgeving flink kan afkoelen, zijn de temperaturen overdag in de winter meer dan prima vergeleken met die in Nederland!

De zon doet zijn werk goed in de wintermaanden. Het aantal uren zonneschijn per dag komt in december en januari uit op 5. De temperatuur komt in deze maanden uit op zo'n 11 tot 13 graden maximaal. Het voelt dan echter veel warmer aan dan in Nederland vanwege het droge klimaat. In oktober is de gemiddelde temperatuur zo'n 22 graden en in november zijn temperaturen tot 16 graden eerder regel dan uitzondering.

1. Málaga – Andalusië

Overwinteren

Waar Málaga voorheen een belangrijke aanvlieg haven was voor overwinteraars aan de Costa del Sol, daar is de stad op dit moment zelf ook een populaire winterbestemming geworden voor Nederlanders. De stad heeft in de loop der tijd een gigantische facelift ondergaan. Jong en oud zullen zich in de winter hier meer dan prima vermaken.

Klimaat Málaga in de winter
Het klimaat in Málaga in de winter is een beetje te vergelijken met het klimaat in de bovenstaande steden. Al moet gezegd worden dat het hier in de wintermaanden iets vochtiger kan zijn. Málaga is een prima omgeving om te overwinteren in Spanje.

5 andere populaire winterbestemmingen in Spanje

  • Tenerife en Gran Canaria
  • Costa de la Luz
  • Marbella
  • Torremolinos
  • Costa de Almería

Beste periode om te overwinteren in Spanje

Wat is de beste periode om uit Nederland te vertrekken, op weg naar Spanje om te overwinteren? Rasechte overwinteraars vertrekken nog voordat de winter in Nederland invalt naar Spanje. Om vervolgens in het voorjaar weer terug te gaan naar Nederland. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om iets minder lang in Spanje te overwinteren, bijvoorbeeld 2 of 3 maanden.

Bekijk deal