Goedkope vakantie boeken

Op vakantie naar Bonaire?

Op vakantie naar Bonaire?
Tips & Info voor een vakantie Bonaire

Bekijk deal

Het Caribische deel is het meest swingende stukje van het Koninkrijk der Nederlanden. Zo gaan op het zonnige eiland Bonaire regelmatig de voetjes van de vloer. ‘Boneiru’, zoals de naam in het Papiaments luidt, is een zogeheten ‘bijzondere gemeente’. Dit betekent dat de overheid op het eiland zelf bepaalde taken binnen het gebied uitvoert.

En dat is niet het enige bijzondere kenmerk aan Bonaire. Nieuwsgierig naar wat je er allemaal kunt doen? Lees dan snel verder!

Hoe lang is het vliegen naar Bonaire?

Vanuit Amsterdam Schiphol is het 12 uur vliegen naar Bonaire. Zowel KLM als TUIfly Netherlands vliegen naar dit eiland voor de kust van Venezuela. Beide vliegtuigmaatschappijen maken een tussenstop, via Aruba (KLM) of Curaçao  (TUI). 

Bonaire is te vinden in het zuiden van het Caribisch gebied en maakt deel uit van de zogeheten ‘ABC eilanden’. Dit zijn Aruba, Bonaire en Curaçao en hoewel er uiteraard verschillen zijn, worden deze bestemmingen allemaal gekenmerkt door veel zon en een vrolijke sfeer.

Een korte geschiedenis van Bonaire

Bonaire is om precies te zijn 288 vierkante kilometer groot. Het telt 20.104 inwoners, waarvan een groot deel in de hoofdstad Kralendijk woont. Het eiland is waarschijnlijk al duizenden jaren oud.

Toch duurde het tot het jaar 1000 voordat de Caiquetio indianen het ontdekten. Zij arriveerden vanuit Venezuela en lieten duidelijk hun sporen na. Overblijfselen uit deze periode zijn onder andere te vinden aan de oostkant van het eiland Oneima.

Vakantie Bonaire

Indianen en Spanjaarden arriveren op het eiland

De Indianen maakten slechts een paar honderd jaar de dienst uit op Bonaire. De Spanjaarden arriveerden in 1499 en maakten een wreed einde aan hun tot dan toe rustige levens. De Indianen werden tot slaaf gemaakt en moesten aan het werk op de Spaanse plantages in Zuid-Amerika.

 

Tip: Bekijk ook de beste hotels op Bonaire

 

Overigens werd Bonaire niet gekoloniseerd door de Spanjaarden vanwege een gebrek aan landbouwmogelijkheden en goud. Wel lieten ze verschillende vee-rassen los op het eiland. De geiten en ezels die je tegenkomt in het wild stammen van deze dieren af.

De komst van de Nederlanders

De Spanjaarden waren zeker niet de enige ontdekkingsreizigers die terecht kwamen op Bonaire. Sterker nog: in 1633 moesten ze het afleggen tegen de Nederlanders.

De West-Indische Compagnie nam het bestuur over, die op zijn beurt weer flinke concurrentie kreeg van de Britten. De Britten wisten Bonaire zelfs twee keer over te nemen. Uiteindelijk kwam het eiland in 1816 toch in Nederlandse handen terecht. Om het eiland te beschermen tegen andere mogendheden bouwde men in Kralendijk het legendarische ‘Oranjefort’.

Toen en nu: zout en toerisme als inkomstenbronnen

Mid-negentiende eeuw was zout een zeer grote inkomstenbron op Bonaire. Dat is de afgelopen 150 jaar niet veranderd. Wel is daar inmiddels het toerisme bijgekomen. Dit eiland heeft qua natuurschoon dan ook zeer veel te bieden.

Zo bezoeken duikliefhebbers maar al te graag het schitterende onderwaternatuurreservaat van Bonaire. Naast duikers heeft Bonaire ook veel toeristen die een paar weken willen genieten van zon, zee en strand. Regelmatig arriveren er cruiseschepen vol toeristen die geen genoeg kunnen krijgen van het mooie weer en de paradijselijke sfeer van het eiland.

Wat zijn de mooiste duikplekken op Bonaire?

Bonaire is om verschillende redenen een fantastische vakantiebestemming. Al eerder schreven we voor de zon, maar ook de ongerepte natuur, de ruimte en de  vrij lage bevolkingsdichtheid speelt een rol. Wist je dat Bonaire van alle ABC-eilanden het minst bevolkt is? Het telt krap 20.000 inwoners, waardoor het er ondanks alle toeristen nooit te druk is.

Bonaire

Duiken en snorkelen

Op dit eiland kun je volop genieten van schitterende natuur en een gemiddelde temperatuur van 30 graden, met een ondergrens van 23 tot 25 graden. Dit zorgt voor een vrolijke en ontspannen sfeer. Bovendien zijn liefhebbers van duiken en snorkelen op dit zonovergoten eiland helemaal op hun plek.

Ontdek de mooiste scheepswrakken ter wereld

Altijd al gedroomd van duiken tussen schitterende koraalriffen? Dan is Bonaire precies de plek waar je wilt zijn. Misschien kom je zelfs een scheepswrak tegen! Dit zijn precies de momenten die je jouw hele leven bijblijven.

Niet voor niets zijn er op dit bijzondere stukje van ons Koninkrijk veel liefhebbers van wrakduiken te vinden. Een absolute aanrader is een duiktocht naar de ‘Hilma Hooker’, het meest bekende scheepswrak van het eiland.  Het is bijna 72 meter lang en 11 meter breed en werd begin jaren ’80 in beslag genomen.

Duik in het verleden met de ‘Hilma Hooker’

De geschiedenis van de ‘Hilma Hooker’ is vrij duister. In 1984 vonden de politie en douane namelijk drugs aan boord van het schip. Tijdens het slepen werd het schip bewust als duikwrak tot zinken gebracht.

Nieuwsgierig gevonden naar dit inmiddels legendarische wrak? Het ligt dicht bij de kust, tussen twee uitgestrekte riffen, op het diepste punt van ongeveer 34 meter. Het meeste ondiepe punt ligt op ongeveer 10 meter en is door de meeste duikers goed te vinden.

Wat is de beste tijd om te duiken?

Vanwege de ligging is de ‘Hilma Hooker’ vrij goed bereikbaar. Het is te herkennen aan drie gele boeien. Overigens is het verstandig om dit wrak alleen te bezoeken onder leiding van een erkende duikinstructeur.

Gekwalificeerde wrakduikers kunnen er eventueel zelf heen gaan. De meest gunstige tijd om te duiken is voor 7.30 uur omdat het dan nog vrij rustig is. Ga je later, dan zijn er waarschijnlijk andere duikers actief en dat kan storend zijn.

Ontdek koraalformaties en inktvissen

De ‘Hilma Hooker’ is een imposant wrak om te zien. Dit verklaart waarom het zo populair is bij duikers. Het neemt je even mee terug naar het verleden. Er zwemmen zeer grote vissen rond met zilverachtige schubben en enorme ogen.

Dit scheepswrak is te bereiken vanaf Angeles City, de naburige duikstek. Angel City maakt overigens deel uit van Twin Reefs. Hier vind je indrukwekkende koraalformaties waar je onder andere snappers kunt tegenkomen. Heel soms laten inktvissen zich zien in het ondiepe water. En als je goed oplet zie je ongetwijfeld een of meerdere roggen op de bodem tussen de twee riffen.

De mooiste duikplekken: Cai

Hilma Hooker is dé plek om te gaan wrakduiken. Wil je liever gewoon duiken? Gelukkig vind je op Bonaire tientallen duikplekken waar je kunt genieten van de wondere onderwaterwereld. De duikstek Cai aan de oostkust van het eiland is daar het uitgelezen voorbeeld van.

Naast veel vissen kom je hier onder andere zeeanemonen en zeewaaiers tegen, net als barracuda’s, verpleegsterhaaien en schildpadden.

Zuidwestkant

Het bos aan de zuidwestkant van Klein Bonaire is vanwege de aanwezigheid van zwarte koralen een unieke duikplek. Plan deze excursie trouwens op tijd en zorgvuldig, want er mag maar één boot per keer aanmeren. Eenmaal aangekomen op deze duikplek wacht je een geweldige verrassing. Er zwemmen tot een diepte van ongeveer 9 meter ook schildpadden rond. 

Bloodlet: oppassen geblazen

De duikstek ‘Bloodlet’ aan de noordkant van Bonaire is vanwege de schitterende onderwaterwereld ook de moeite van het bezoeken waard. Wees wel gewaarschuwd, want in dit water bevinden zich cactussen, doornstruiken en scherpe koralen.

Pas op en voorkom dat je jezelf bezeert. Bloodlet is het beste te bereiken vanaf een boot. Door de enorme variatie aan flora en fauna is het een populaire bestemming onder natuurfotografen. Bloodlet ligt voor de westkust aan de noordkant van het eiland.

Het heldere water van 1000 Steps

Een andere populaire duikstek die we zeker niet onvermeld willen laten is “1000 Steps”. De naam is vrij apart, aangezien er in totaal maar 73 treden zijn. Wel voelt het vanwege jouw duikuitrusting waarschijnlijk wel alsof je 1000 trappen opklimt.

Maar deze plek is alle moeite meer dan waard. In het heldere water kun je naar hartenlust duiken en snorkelen. Vergeet niet om je onderwatercamera mee te nemen! Op ongeveer 40 meter diepte vind je de mooiste onderwaterdieren, variërend van dolfijnen tot haaien en schildpadden. Kortom: je kijkt je ogen uit!

Welke bezienswaardigheden heeft Bonaire?

Ook op het vasteland is dit zonovergoten eiland de moeite waard. Neem nu het Washington’s Slugby National Park. De totale oppervlakte van dit park is maar liefst 6000 hectare groot en beslaat bijna de gehele noordkant van Bonaire.

Een tocht van Kralendijk naar Slagbaai National Park neemt ongeveer een halfuur in beslag. Bezoekers kunnen er volop genieten van de natuur van 08.00 uur tot 17.00 uur en na 14.45 uur is de entree helemaal gratis!

Ontdek dit park op verschillende manieren

Het Slagbaai National Park is op verschillende manieren te ontdekken. Geniet van de vele rotsformaties en zoutmeren tijdens een wandeling of leg grotere afstanden af met de fiets. Of misschien geef je de voorkeur aan de auto. De keuze is aan jou, maar de schoonheid van de natuur is hoe dan ook een traktatie.

Ontelbaar veel vogelsoorten en andere dieren

De flora en fauna van zonnig Bonaire is werkelijk uniek. Het Slagbaai National Park is daar uiteraard een geweldig voorbeeld van. De vele kleurrijke bloemen in het park zijn te danken aan het vele vocht dat vrijkomt tijdens het regenseizoen.

Daardoor groeien en bloeien ze volop. Hetzelfde geldt voor de fruitsoorten die je aan deze kant van het eiland vindt. Veel diersoorten vinden het Slagbaai National Park een fijne leefplek. Zodoende kom je er allerlei schitterende vogelsoorten tegen, net als ezels, geiten, hagedissen en leguanen.

Bonaire

Heeft dit park ook mooie stranden?

Ben je een echte strandliefhebber? Ook dan is het Slagbaai National Park een plek waar je echt wilt zijn. Het heeft verschillende stranden waar vijf verschillende soorten zeeschildpadden zich helemaal op hun plek voelen.

Regelmatig broeden ze hier hun eieren uit. Het beheer van het park ligt in handen van Stichting Nationaal Park Bonaire, die we voor het gemak afkorten tot STINAPA. Die is op zijn beurt onderdeel van de non-profit organisatie Vereniging voor Natuur Caribisch Nederland, die de natuurlijke schoonheid van de ABC-eilanden zoveel mogelijk wil behouden en versterken. En dat lijkt tot nu toe aardig te lukken!

Wat zijn de mooiste uitkijkpunten van Bonaire?

Aan de rand van het Slagbaai National Park vind je de ideale plek voor een prachtig uitzicht over Bonaire: de Goto. Dit is een zeer grote lagune, oftewel een ondiep meer tussen een strand en een schoorwal.

Zowel de landschapsstructuur als het vegetatietype doen denken aan het verre verleden. Het is bijna alsof je een historische reis maakt. Ook deze uitkijkpunten in Bonaire zijn zeker de moeite waard:

  • Altamira Ujo
  • Seru Largu
  • Kaya Para Mira

Ontdek flamingo’s bij het Gotomeer

Wie het Gotomeer bezoekt ziet ze constant voorbij vliegen: vogels. Zo is de Caribische flamingo niet te missen. Deze vogels leven in ondiep water en jagen onder andere op schaaldieren. Een andere plek waar ze graag leven is de zuidkant van het eiland, in de zoutpannen.

Op deze plek broeden de flamingo’s het liefst hun eieren uit. Wil je graag een mooi uitzicht over Rincon, het oudste dorp van Bonaire? Bezoek dan de uitkijkpunten van Altamira Ujo en Kaya Para Mira en geniet!

Seru Largu en andere hoogtepunten

Een uitkijkpunt associeer je waarschijnlijk met grote hoogtes. Wat dat betreft voldoet  ‘Seru Largu’ precies. Het betekent namelijk ‘grote heuvel’ op zijn Papiaments en is zo’n 125 meter hoog. Daarmee staat het op de vierde plek van hoogste bergen van Bonaire. De top drie van hoge bergen op het eiland is als volgt:

  • Brandaris: 241 meter
  • Yuwana: 141 meter
  • Ser’i Palmita: 136 meter

Tip: draag stevige wandelschoenen

Deze top drie vind je in het al eerder genoemde Slagbaai National Park in Washington. Het uitkijkpunt ligt op de top van de Seru Largu-heuvel en is gelukkig vrij eenvoudig met de auto te bereiken.

Daarna is het tijd voor een wandeling. Draag bij voorkeur stevige wandelschoenen. Ben je even moe van al het wandelen? Geen probleem. Rust dan even uit op een van de bankjes en geniet ondertussen van het schitterende uitzicht.

Welke steden op Bonaire zijn zeker de moeite waard?

Het 288 vierkante kilometer grote Bonaire kent grote verschillen qua natuur. Dit ontdek je vanzelf tijdens een reis langs de diverse mooie plaatsen die het eiland telt. Zo is de kleurrijke en sfeervolle hoofdstad Kralendijk zeker de moeite van het bezoeken waard.

Wist je dat er hier ongeveer 12.000 mensen wonen? De oorspronkelijke naam van de stad, destijds nog een dorpje, was ‘Koralendijk’.  Het bevond zich vlakbij Fort Oranje en de haven. Pas jaren later kreeg deze stad de naam zoals we die tegenwoordig kennen.

Bonaire: Het kleurrijke Kralendijk

Kralendijk is het politieke en commerciële centrum van Bonaire. Vanaf Flamingo Airport reis je er in ongeveer tien minuten naar toe. Ondanks de belangrijke positie van deze stad gaat het er rustig en ontspannen aan toe.

Bovendien ziet het er gezellig uit omdat alleen laagbouw van maximaal drie verdiepingen is toegestaan. Bovendien bestaan de gebouwen meestal uit pastelkleuren waar je meteen vrolijk van wordt. Met name ‘flamingoroze’ is erg populair op dit eiland.

Niet verrassend, aangezien dit het thuis is van tientallen Caribische flamingo’s! Een andere populaire kleur is okergeel. Je ziet deze kleur met name terug bij panden uit het koloniale tijdperk. De Nederlanders uit die tijd waren blijkbaar dol op okergeel, en dat is goed terug te zien.

Wilhelminaplein

Het centrum van Kralendijk wordt gevormd door het Wilhelminaplein. Dit is een zeer populaire ontmoetingsplaats voor inwoners van Bonaire en vrolijke toeristen. De obelisk op het plein moet je zeker even bekijken.

Het herinnert aan het koloniale verleden, dat we nooit mogen vergeten. Ben je even klaar met alle geschiedenislessen en wil je graag winkelen? Dan raden we de Kaya Grandi straat zeker aan. Hier vind je diverse restaurants, bars en cafés voor een hapje en een drankje. Proef er bijvoorbeeld eens wa di sorsaka, een populaire drank dat is samengesteld uit het vocht van de vrucht zuurzak van soursop.

Bonaire: Dorpjes en gemeenschappen

Naast het bruisende Koralendijk vind je op Bonaire ook een aantal sfeervolle plaatsen, zoals North Saliña, Antriol en Nikiboko. Ooit waren het dorpjes, maar vandaag de dag zijn het gemeenschappen in Kralendijk.

In totaal bestaat het eiland uit vijf dorpen, namelijk North Saliña, Tera Cora, Antriol, Nikiboko en Playa. Deze 5 dorpen vormen nu het stedelijk gebied van Kralendijk. Elk van deze gebieden bestaat ook uit verschillende gemeenschappen.

Stuk voor stuk zijn ze een attractie op zich te noemen. De dorpjes hebben een unieke uitstraling en fijne sfeer. Dat de zon er bijna altijd schijnt helpt zeker mee!

vakantie Bonaire

Wat maakt Noord Saliña de moeite waard?

Het district Noord Saliña willen we graag even benoemen. Het bestaat uit zes gemeenschappen, namelijk Sabadeko, Hato, North Navati, Santa Barbara, South Navati en North Salinya.

Het gebied ligt op de kaart boven de zoutpannen van het eiland en telt ongeveer 2500 inwoners. Verreweg het grootste deel van deze groep is van Indiase afkomst of inheems. De culturele diversiteit van dit district maakt het zeker de moeite van het bezoeken waard.

Sporen van de Indiase geschiedenis in Tera Cota

De Indiase geschiedenis is goed terug te zien in de dorpjes van het eiland. Veel huizen zijn er versierd met een zogeheten "cacique",  oftewel een hoofdtooi. Spaanse en Portugese invloeden zijn duidelijk terug te zien in het voormalige Antrior-dorp.

Het is vrij dichtbevolkt en heeft ongeveer 4000 inwoners. Ook de wijk Tera Cora is een bezoekje waard. Het bestaat uit drie blokken waar ongeveer 1800 mensen wonen. Het heeft net als de rest van Bonaire een rijke en boeiende geschiedenis.

Oorspronkelijk heette Tera Cora "Mundu Nobo". Dit betekent ‘Nieuwe Wereld’ en verwijst naar de avontuurlijke Spanjaarden die de hele wereld verkenden. Wel leefden er in deze periode uit de geschiedenis veel slaven. Aan deze duistere bladzijde uit de geschiedenis mag niet zomaar voorbij worden gegaan en dat doet Bonaire dan ook niet.

Duik in de geschiedenis met een bezoek aan Rincon

Geschiedenisliefhebbers moeten zeker even naar het dorpje Rincon. Dit is de oudste nederzetting van het eiland en is te vinden aan de noordkant. Het werd ooit opgericht door Spaanse kolonisten. Rincon heeft de eer om zowel het oudste dorpje van Bonaire als die van de voormalige Nederlandse Antillen te zijn.

Bescherming tegen piraten

De naam ‘Rincon’ betekent ‘buitenhoek’ en brengt je meteen terug naar de 16e eeuw. Destijds hadden de Spanjaarden het er voor het zeggen. Deze kolonisten bouwen de nederzetting Rincon in het jaar 1527 om zich te beschermen tegen piraten. Ook vestigden de Spaanse kolonisten er het bestuursorgaan van Bonaire.

Uitzicht op de Caribische Zee

Anno 2022 wonen er ongeveer 1800 mensen in Rincon. Deze nederzetting heeft niet alleen een indrukwekkende geschiedenis, maar ook een fantastisch uitzicht op de Caribische Zee. Daarnaast heeft het een eigen centrum, wat weinig voorkomt op de ABC-eilanden. Tevens is Rincon het enige zelfstandige dorp in de hoofdstad Kralendijk.

Meerdere kerken

Dankzij de kleurrijke geschiedenis van Rincon kun je er volop genieten van allerlei bezienswaardigheden. Neem nu de kerken en historische gebouwen van deze nederzetting. Sterker nog: deze plek telt zelfs twee kerken, namelijk de kerk van San Ludovicus Betrandus uit 1907 en de protestantse kerk uit 1934.

Proef van cactuslikeur

Hou je van een lekker drankje op zijn tijd? Dan is een bezoek aan Carushy Distillery zeker een aanrader. Dit wijnhuis in het centrum van Rincon produceert als enige ter wereld cactuslikeur. Ontdek, proef en geniet!

De bevolking van Bonaire

De bevolking van Bonaire staat bekend als zeer vriendelijk en gastvrij. Ze maken graag contact met toeristen en spreken vaak verschillende talen. Denk aan Engels, Spaans, Nederlands en Papiaments. Dit maakt het communiceren met toeristen een stuk fijner en eenvoudiger. En dat is nog niet eens alles.

De bevolking van Bonaire is namelijk ook erg muzikaal en lacht veel. Zo hoor je vrijwel op het hele eiland de rumba en merengue en zijn de meeste nachtclubs tot in de late uurtjes geopend.

Vakantie

Welke talen spreekt de bevolking?

Verreweg de meeste inwoners van Bonaire spreken goed Nederlands, Engels en Spaans.  Het Papiaments is echter het meest populair. Bijna 65 procent van de inwoners van Bonaire spreekt het Papiamento.

Dit is een Creoolse taal die wordt beïnvloed door verschillende andere talen, zoals Nederlands, Spaans, Portugees, Engels, Frans en Indiaanse en Afrikaanse talen. De geschiedenis speelt daar dus een belangrijke rol bij.

Papiaments

Het Papiaments is een interessante taal om je in te verdiepen. Woorden die eindigen op "mentu" of "mento" worden op het eiland uitgesproken als ‘men’ En wist je dat deze taal op Bonaire ook een eigen versie heeft van het woord ‘huis’?

Het woord dat men gebruikt is ‘ka’. Wanneer je graag huiswaarts wilt keren zeg je ‘m’a bai ka’, oftewel ‘Ik ga naar huis’. Andere zinnen in het Papiaments die je ongetwijfeld gaat gebruiken:

  • Hallo: Bon Bini
  • Tot ziens: Ayo
  • Alstublieft: Por fabor
  • Ja/nee: Si/No
  • Bedankt: Masha Danki
  • Hoeveel kost het?: Kuantu e ta kosta

Bonaire: Anders dan andere eilanden

De andere eilanden van Caribisch Nederland hebben een heel andere taalsituatie. Papiaments is de meest gesproken taal op Bonaire, terwijl inwoners van Sint Eustatius en Saba voornamelijk Engels spreken. Ook het percentage van de bevolking dat de Nederlandse taal machtig is verschilt.

Met uitzondering van Papiaments spreekt ongeveer 15 procent van de inwoners van Bonaire Nederlands. Op Sint Eustatius geldt dit voor slechts 5 procent van de bevolking, terwijl op Saba weinig of geen Nederlands wordt gesproken.

Hoe zit het met het vervoer op Bonaire?

Hoewel het landoppervlak van Bonaire niet onmetelijk groot is, lukt het niet om binnen een paar dagen alles op het eiland te verkennen. Wij raden aan om een auto te huren. Aan het begin is het wel even wennen om te rijden over het eiland.

Zo steken er onderweg veel dieren de weg over. Denk bijvoorbeeld aan varkens, geiten en ezels die graag naar de overkant willen. Wees daarop voorbereid en rijd rustig. Met name in het donker kunnen er anders gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan. Door de felle koplampen van auto’s bevriezen dieren vaak midden op de weg, met alle gevolgen van dien.

Maximale snelheden

Op Bonaire gelden de internationale verkeersregels. De snelheidslimieten worden weergeven in kilometers en staan overal op de verkeersborden. Andere verkeersinformatie staat in het Papiaments, Nederlands of Engels.  De maximale snelheid binnen de bebouwde kom is 40 kilometer per uur en daarbuiten 60 kilometer per uur.

Welke autoroutes heeft het eiland?

Ben je goed op de hoogte van de verkeersregels op Bonaire? Dan is het tijd om met de auto op avontuur te gaan. Op dit eiland vind je twee toeristische autoroutes die allebei de moeite waard zijn. Bij de ene autoroute ontdek je de zuidelijke helft en bij de andere de noordelijke zijde van het eiland. Op het eiland vind je bijzonder genoeg geen verkeerslichten, dus lang wachten hoef je er nooit.

Het openbaar vervoer

De autodichtheid op Bonaire is vrij hoog, waardoor er soms files ontstaan. Qua openbaar vervoer is het eiland niet bepaald indrukwekkend te noemen. Er rijdt slechts één bus die je moet bellen om te gebruiken. Wel zijn er taxi’s beschikbaar of kun je per motor dit zonovergoten eiland ontdekken.

Wat heeft Bonaire te bieden op culinair gebied?

Bonaire kent door allerlei culturele invloeden een zeer diverse keuken. Zo is de menu kaart beïnvloed door de Indianen, maar hebben ook de Spanjaarden, Nederlanders en Afrikaanse slaven bepaalde gerechten en ingrediënten nagelaten.

De culturele diversiteit heeft uiteindelijk geresulteerd in de kleurrijke en smaakvolle Creoolse keuken. Op Bonaire wordt volop en met smaak gekookt en gebakken. Veel gerechten bevatten rijst, bonen, rozijnen, kokos, tomaten, kaneel, nootmuskaat en rijst.

Vlees- en vis

Ook voor vlees- en visgerechten ben je op Bonaire helemaal op je plek. Veel gerechten bevatten geit en kip en smaken voortreffelijk. Hetzelfde geldt voor visgerechten. Dat is niet zo gek, aangezien Bonaire in de Caribische Zee ligt. Het eiland heeft daardoor een weelderig aanbod aan schaaldieren, weekdieren en vissen. 

Aanrader: Plasa Machi Mimi

Wil je tijdens jouw vakantie op Bonaire graag zelf eten en drinken bereiden? Dan raden we zeker een bezoek aan Plasa Machi Mimi aan. Heel vroeger was dit een vismarkt, maar die tijden zijn inmiddels voorbij.

Tegenwoordig is het een populaire markt waar je je ogen uitkijkt door het aanbod van kleurrijke groenten en fruit. Te denken valt bijvoorbeeld aan Venezolaanse bananen die ‘baboca’s’ worden genoemd en meloen waardoor het water je in de mond loopt. Ook deze traditionele gerechten op Bonaire moet je echt even proeven:

  • Karni stobá: Stoofschotel met rundvlees, typisch Antiliaans.
  • Sòpitu: Gebonden soep van geroosterde vis, gezouten vlees, maiskolven, kokosmelk en specerijen.
  • Banaan hasá: gebakken banaan.

Waar ligt Plasa Machi Mimi?

Plasa Machi Mimi is te vinden bij de jachthaven in Kralendijk. Het heeft een Romeinse stijl die het zeker de moeite van het bekijken waard maakt. Bovendien is het al behoorlijk oud, aangezien het in 1935 werd gebouwd.

Is Bonaire een veilig eiland?

Bonaire is een van de veiligste eilanden in het Caribisch gebied en dat is natuurlijk fijn om te weten. Dit betekent niet dat er helemaal geen kleine criminaliteit plaatsvindt. Ook op dit zonovergoten eiland zijn zakkenrollers, dieven en drugsdealers actief.

Wel is de sociale controle dankzij de lage bevolkingsdichtheid vrij groot. Daardoor loop je als toerist over het algemeen veilig door de straten van Bonaire.

Uiteraard is het verstandig om je spullen goed in de gaten te houden. Laat dus nooit waardevolle spullen achter op het strand als je een duik neemt in zee. Dat kan je wel eens duur komen te staan! Neem daarnaast zo weinig mogelijk contant geld mee en draag geen opvallende sieraden.

Tip: doe je waardevolle spullen in een kluis

We raden aan om waardevolle spullen in de kluis van jouw accommodatie achter te laten. Daarmee verklein je de kans op diefstal. In principe is heel Bonaire veilig, maar controleer voor de zekerheid wel de laatste reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voordat je in het vliegtuig stapt.

Sluit een reisverzekering af

Ook is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Pas het aan voor jouw specifieke reis en ga onbezorgd op vakantie. Heb je eenmaal op Bonaire toch de politie of ambulance nodig? Bel dan 911, het alarmnummer. Hopelijk is het niet nodig!

Medische voorzieningen op Bonaire

Voor een reis naar Bonaire heb je geen verplichte inentingen nodig. Een uitzondering geldt voor reizigers die vanuit een gebied met gele koorts komen. Deze groep is verplicht om zich te laten inenten. Deze eis geldt al voor baby’s vanaf 6 maanden.

De medische voorzieningen op het eiland zelf zijn uitstekend. Kralendijk heeft een eigen ziekenhuis en op de rest van het eiland vind je allerlei medische voorzieningen.

Is het water schoon?

‘Kun je water drinken uit de kraan?’ is een belangrijke vraag voor veel mensen die naar Bonaire afreizen. Daar kunnen wij bevestigend op antwoorden. Het water is afkomstig van ‘Bonaire Water en Energy’ en helemaal schoon. Wel raden we af om te drinken uit een van de buitenkranen. Dit water is niet altijd schoon en kan voor gezondheidsklachten zorgen.

Neem hoe dan ook altijd een fles drinkwater mee tijdens een buitenactiviteit op Bonaire. In de tropische zon kan het behoorlijk heet worden. Door dagelijks meerdere liters water te drinken voorkom je uitdroging en/of een zonnesteek. Combineer dit met voldoende zoute gerechten en je voelt je elke dag prima in orde!

Tip: Gebruik voldoende zonnebrandcrème

Niet alleen voldoende water drinken is belangrijk op Bonaire. Smeer je vanwege de hoge temperaturen regelmatig in met zonnebrandcrème om verbranding te voorkomen. Neem bij voorkeur een fles met een hoge beschermingsfactor (tussen de 30 en 50 mee).

Heb je een visum nodig voor Bonaire?

Nederlanders mogen maximaal zes maanden zonder visum op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden) verblijven.  Zonder de Nederlandse nationaliteit geldt een maximum van drie maanden. Wil je jouw reisduur verlengen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met Bonaire Immigration Services. Voor een langer verblijf en/of werk moet je een verblijfsvergunning aanvragen.

Vergeet deze belangrijke documenten niet mee te nemen

Overigens is er sprake van een uitzondering wanneer je geboren bent op een van de voormalige Nederlandse Antillen en nu de Nederlandse nationaliteit hebt. In dat geval heb je geen visum nodig en mag je onbeperkt op het eiland verblijven.

Dat je als Nederlander geen visum nodig hebt voor Bonaire, betekent niet dat je geen extra documenten mee moet nemen. Vergeet niet om de volgende documenten in je tas te stoppen:

  • Een geldig paspoort.
  • Een bewijs van je terugvlucht of doorvlucht naar een andere bestemming.

Op vakantie naar Bonaire

Als je na dit gelezen te hebben nu ook graag eens op vakantie wilt naar Bonaire dan hebben wij mooie deals voor je. TUI heeft vakanties naar Bonaire in prachtige accommodaties tegen erg scherpe prijzen.

Bon biahe! (goede reis)

Bekijk deal