Goedkope vakantie boeken

Tips voor een vakantie Tsjechië

Tips voor een vakantie Tsjechië
Tips en inspiratie voor Tsjechië

Bekijk deal

De Tsjechische Republiek is een klein land, maar het bevat veel verschillende soorten landschappen. De mensen zijn gastvrij, het eten goed en het landschap onvergetelijk. Een ideals bestemming voor een vakantie of stedentrip.

Wat is er fijner dan door de geplaveide straten van het historische centrum van Praag te lopen, symfonie of opera mee te pikken in een van Europa's best bewaarde barokke theaters, de nieuwste kunst te bewonderen in de Nationale Galerie? 

vakantie Tsjechië


En dat zijn nog maar een paar van de bezienswaardigheden en attracties die je kunt bezoeken tijdens je vakantie of stedentrip Tsjechië.

Je kunt ook dwalen door tuinen en paleizen met eeuwenoude bomen, genieten van de traditionele Tsjechische keuken, de natuur in bij Karlovy Vary of Cesky Krumlov op zoek naar avontuur op het land of op het water.

Als dat nog niet genoeg inspiratie is, stop dan even bij een van de vele hipster hotspots waar je coole cafés en restaurants vindt die alles aanbieden.

In Praag, een van de populairste steden ter wereld, kun je rondleidingen volgen om de ontzagwekkende gotische architectuur te bekijken. 

Stedentrip of vakantie in Praag

Praag mag je niet overslaan tijdens je stedentrip of vakantie in Tsjechië. Het bijzondere Nationaal Verzetsmuseum herdenkt het verzet tegen fascisme en communisme met kunstvoorwerpen uit beide perioden. 

Voor uitgaansmogelijkheden is er altijd Zoo Disco Bar - waar de dieren buiten zijn maar de muziek binnen!

Voor meer Slavische flair ga je naar het zuiden, naar Brno dat een prominente plaats inneemt op onze lijst van Europese steden die je kunt bezoeken zonder meegezogen te worden in de massa’s van toeristen en verkeersopstoppingen.

Kortom: er is meer dan genoeg om van te genieten op Tsjechische bodem – en een aantal van de absolute hoogtepunten in dit bijzondere land hebben wij alvast voor je op een rij gezet!

Stedentrip Tsjechië

Bezoek het Boheems Paradijs tijdens je vakantie in Tsjechië

Met zijn ruige heuvels, ruisende watervallen en schilderachtige vergezichten is de Tsjechische Republiek een paradijs voor wie even wil ontsnappen aan de snelle drukte van het leven. 

Dit natuurlijke juweeltje ligt in Bohemen - de meest beboste regio van Centraal Europa - en herbergt het eerste natuurreservaat van het land - een met recht gevierd stukje van wat vroeger was, voordat staalfabrieken en fabrieken de wijngaarden en het land van de buren afsneden. 

Je vindt hier eindeloos kronkelende paden om te wandelen of te fietsen, en nog meer waar kastelen fier overeind staan met heuvelkammen die zich tot in de horizon uitstrekken als vurige sterren tegen brandend rode zonsondergangen; als je op zoek bent naar iets anders dan je gebruikelijke vakantiebestemming, dan is het hier heerlijk vertoeven.

Bezoekers kunnen zich onderdompelen in historische rotssteden terwijl ze dramatische grotten verkennen, gaan meren hoppen of canyon klimmen, genieten van paardrijden tussen voorouderlijke kastelen en nog veel meer.

Boheems Paradijs

Het Boheems Paradijs is een reden om overweldigend in ontzag te zijn. Het is het allereerste natuurreservaat in de Tsjechische Republiek, een betoverend land van canyons, merkwaardig gebeitelde kliffen, vloeiende ravijnen en ruige heuvels, alles omkleed met uitgestrekte strepen dennenbos en doorkruist door kronkelende wandelpaden. 

Elke bocht leidt naar een nieuwe ontdekking: de charmes van kasteel Trosky of de iconische Trojovka piek; perfecte picknickplaatsen onder grillige kliffen; geheime grotten die gebeeldhouwde stalagmieten verbergen. Sensationele uitzichten wachten op je bij elke stap die je zet.

Cesky Krumlov

Cesky Krumlov is een van de meest betoverende plaatsen in heel Zuid-Bohemen. De stad heeft zijn middeleeuwse karakter prachtig bewaard, met 13de-eeuwse overblijfselen en gebouwen. Als mensen hier op bezoek komen, ervaren ze een mengeling van opwinding en kalmte te midden van deze historische sfeer. 

Cesky Krumlov

De schoonheid van de stad ligt gelegen tussen haar schoonheid en natuurlijke omgeving aan de ene kant, en het behoud van haar traditionele waarden. 

De stad staat echter niet op zichzelf; het kasteel van Cesky Krumlov is ook ongelooflijk adembenemend met sierlijke tuinen bestaande uit 19de-eeuwse rozen die geplaatst zijn tussen 18de-eeuwse follies die her en der verspreid staan voor een nog grilliger gevoel.

De magische sfeer komt het best tot zijn recht in de winter. Een tapijt van sneeuwvlokken versiert op magische wijze de slanke, 13de-eeuwse torenspitsen en de rode daken eronder - een fascinerende façade scheppend voor deze middeleeuwse stad met een uitgesproken mystiek randje. 

Een langzame wandeling door de geplaveide straten voert je langs ontelbare antiekwinkels en markten, waarvan er vele nog in werking zijn sinds de middeleeuwen. Een echte aanrader die je zeker moet bezoeken tijdens jouw vakantie in Tsjechië als je in de buurt bent.

Kutná Hora

Kutna Hora is zoveel meer dan een oude stad met een zilvermijn. Het is meer dan zijn op de UNESCO lijst geplaatste gotische kathedraal van de Assumptie van Onze-Lieve-Vrouw, of meer dan zijn Kettingbrug, die de rivier de Bisenz oversteekt. 

Kutna Hora

Breng jezelf terug naar de middeleeuwen in Kutna Hora en word omringd door ontzagwekkende architectuur, torenhoge stenen vestingwerken die eeuwen geleden het centrale mijnstadje omringden. 

Met oude tradities, rijke geschiedenis en boheemse flair is het schilderachtige Kutná Hora een ideale bestemming voor elke reiziger. 

Kom de bloeiende traditionele mijnindustrie in actie zien, met onder meer rondleidingen in een oude zilverraffinaderij, tentoonstellingen in stenen huizen over middeleeuwse mijnbouwpraktijken, en het Tsjechische Zilvermuseum. 

Of bezoek de St. Barbara kathedraal om enkele middeleeuwse fresco's te bewonderen die niet alleen religieuze thema's bevatten maar ook landelijke handelstechnieken uit die tijd.

Praag voor een stedentrip

Praag is een stedentrip bestemming op zich, hier kun je rustig enkele dagen verblijven. Het is ook leuk om deze stad te bezoeken tijdens jouw vakantie in Tsjechië. De grote reisorganisaties hebben geregeld goede aanbiedingen om Praag te bezoeken.

Praag

De iconische Tsjechische hoofdstad, de stad van honderd torens. Negen bruggen steken de rivier over en overspannen eeuwen geschiedenis. 

Verken deze monumentale maar ook intieme middeleeuwse metropool met zijn barokke schatten, waaronder de Kerk van Onze Lieve Vrouw voor Tyn, de Oude Stadhuistoren of de Astronomische Klok, en gotische architectonische meesterwerken zoals die langs het Kasteelplein. 

En vergeet voorafgaand niet je wandelschoenen aan te trekken, want Praag verken je het best te voet!

Verliefd op Praag? Reis dan even naar het noorden om ongerepte Boheemse heuvels en ongerepte dorpjes te ervaren die allemaal vlak bij elkaar liggen - het kasteel van Kaplice en het op de UNESCO lijst geplaatste Ossuarium van Kostnice wachten allemaal op je bij je vertrek van de luchthaven van Praag. Geniet van schilderachtige treinen langs kronkelende rivieren tussen de steden.

Bezienswaardigheden

Als toerist die Praag doorkruist, heb je ongetwijfeld geprobeerd de adembenemende bezienswaardigheden vast te leggen die elke hoek van deze oogverblindende stad vullen.

Een van de bezienswaardigheden die je absoluut niet mag missen is de Praagse Burcht. Dit duizend jaar oude middeleeuwse kasteel heeft veel dramatische veranderingen ondergaan en is vandaag de thuisbasis van de president. 

Wil je een blik werpen op de Oost-Europese geschiedenis terwijl je het land verkent, dan is dit zeker iets voor jou.

Ostrava

Ostrava is een opkomende stad die de aandacht trekt van zowel zakenmensen als toeristen vanwege haar goede oude charme. Bij een bezoek kun je een wandeling maken over Ostrava's hoofdplein om kennis te maken met de plaatselijke cultuur. Er zijn ook veel verschillende soorten attracties in de omgeving, zoals musea en historische plaatsen.

Ostrava

Ostrava zit vol lagen en dimensies die elke reiziger kunnen fascineren. Beige kalkstenen gebouwen tegen lichtblauwe luchten scheppen een gevoel dat verwant is aan het binnenstappen in Wes Andersons film The Grand Budapest Hotel. Stoffige fabrieken omlijsten de hemel met hun schoorstenen die griezelige schaduwen werpen op torenhoge vogelvriendelijke bomen en hellingen met grasland. 

Neem, weg van monumenten in het centrum zoals de Pilsen Family Cinema of de Mariánský Brug, de tijd om één ding te waarderen dat nagenoeg iedere reiziger in Tsjechië wenst: goed bier.

Ostrava is dankzij dit alles de perfecte vakantie bestemming voor wie de Tsjechische cultuur wil leren kennen. Bezoekers kunnen genieten van uitstapjes naar verschillende musea of oude kerken bezoeken, en tegelijk meer te weten komen over de inwoners van Ostrava.

Olomouc

In het hart van de Tsjechische Republiek is Olomouc een verborgen juweel geweest. Vandaag, met zijn groeiend aantal restaurants en koffiehuizen, krijgen meer mensen te zien wat deze stad allemaal te bieden heeft van zijn 2000 jaar oude geschiedenis. 

Olomouc

Van een door UNESCO goedgekeurde Pijler van de Heilige Drie-eenheid aan de rand van de stad tot de prachtige Sint Wenceslas kathedraal en Sint Maurits kerk binnen de voormalige kasteelmuren, terwijl je door middeleeuwse straatjes wandelt tussen huizen uit verschillende tijdperken, er is genoeg voor bezoekers om van te genieten!

Universiteitsstad

Olomouc is een verbazingwekkende universiteitsstad die meer dan 2000 jaar geschiedenis heeft die begint met de Romeinse tijd. Je vindt er prachtige, oude kerken en de schitterende St. Wenceslas kathedraal in deze fascinerende en historische stad. 

Maar je kunt ook een uitstapje maken naar enkele unieke musea, zoals een waar bezoekers door lang vergeten overblijfselen van het pioniersdorp 'Obřenka' gaan. Wees niet bang dat we de cafés en pubs vergeten zijn! De hele sfeer hier zorgt ervoor dat je tijd als bezoeker niet saai of eentonig zal zijn, want het is er vol cultuur, eten en drank.

Olomouc is tegelijkertijd ook een schilderachtige stad buiten de gebaande paden, met veel geschiedenis om te verkennen, en toch heel toegankelijk. Het bloeit van de cultuur en leent zich uitstekend voor groepen jongeren die op zoek zijn naar avontuur. 

De oude stadswallen die rond een oud kasteel zijn opgetrokken, bieden gemakkelijk toegang tot de vele restaurants, cafés, pubs en nachtclubs in Olomouc. Wie Olomouc bezoekt zal er zeker heen willen (of tenminste even langsgaan) als hij of zij op zoek is naar echt lekker eten of drinken!

Kasteel Karlstejn

Kasteel Karlstejn is een 12de eeuws kasteel dat ooit diende als het onderkomen van juwelen en keizerlijke regalia voor de koningen van Bohemen. In vroeger tijden beschermde het ook middeleeuwse schatten tegen indringers met een ruime voorraad legerkampementen. Tegenwoordig is bekend dat bezoekers de heuvel beklimmen om toegang te krijgen tot de schatten: van alle kanten een weids uitzicht!

Kasteel Karlstejn

Netjes verscholen in het fluweelgroene Tsjechische landschap vormt het kasteel een throwback die door de plaatselijke bevolking al lang met nationale trots vereerd wordt. 

Het meest aangrijpende kenmerk van dit architectonische wonder zijn de poorten-hoge deuren, geflankeerd door naalddunne torentjes, waardoor je een glimp kunt opvangen van kruidentuinen en grasvlakten die zich hoog boven kliffen uitstrekken, vanwaar stenen muren naar beneden storten om de toeschouwers een illusie te bieden.

Een rondleiding door Karlstejn geeft de bezoeker de tijd om na te denken over de Tsjechische geschiedenis en zowel de natuurlijke schoonheid als de exquise inrichting te ontdekken, waarvan ooit machtige mensen genoten.

Karlovy Vary

Karlovy Vary is een toevluchtsoord voor natuurlijke schoonheid, geschiedenis en ontspanning. Ervaar totale sereniteit door een bezoek te brengen aan de exotische sauna's. Als je even heerlijk wilt ontspannen tijdens jouw stedentrip of vakantie dan kan je hier je hart ophalen. 

Karlovy Vary


Als je de rijke cultuur van Karlovy Vary wilt ontdekken, maak dan wandelingen door de schilderachtige heuvels of nip aan ijskoffie in een van de vele cafés.

Karlovy Vary is de perfecte bestemming voor wie er even tussenuit wil om bij te komen, te herstellen en te verjongen. Een uitstapje hier kan vaak meer doen dan alleen je geest opkrikken; het kan zelfs een remedie bieden tegen een veelheid van kwalen. 

Al eeuwenlang is Karlovy Vary een plaats van wellnesstraditie vanwege het gebruik van warm bronwater, waarvan al lang wordt geloofd dat het geneeskrachtige eigenschappen bezit. De moderne reiziger zal ontspannen in de vele kuuroorden die deze oude geneeswijzen nog steeds nabootsen, naast de gebruikelijke voorzieningen zoals zwembaden en gymnastiekzalen, en dat alles verpakt in charmante Tsjechische gastvrijheid. 

Wat eten en drinken betreft, kun je werkelijk heerlijk dineren in een van de twee buitengewone hotelrestaurants of genieten van de overvloed aan mogelijkheden.

Populaire toeristische bestemming

De stad is een populaire toeristische bestemming die bezoekers uit de hele wereld aantrekt. De streek Karlovy Vary biedt enkele van de mooiste landschappen van Europa, en er is van alles te doen tijdens een bezoek aan dit deel van de Tsjechische Republiek. 

Bezoekers moeten zeker een kijkje nemen bij de merkwaardige reeks experimentele holistische behandelingen die de verschillende kuurcentra hier aanbieden, gaande van zwavelhoudende dompelbaden tot Turkse hamam sessies. 

En als dat niets voor je is, ga dan naar een van de vele cafés in de Vridelni Straat, of trek de heuvels in voor een wandeling, geheel in Boheemse stijl.

Brno tijdens een stedentrip

Brno is de op twee na grootste stad van de Tsjechische Republiek. Een leuke stedentrip bestemming. Het is lange tijd een van de belangrijkste centra van industrie, onderwijs, technologie en handel in Moravië geweest, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Keltische tijd. 

Brno

Daarbij horen twee eeuwen als keizerlijke hoofdstad onder Habsburgse heerschappij en acht decennia als deel van Tsjecho-Slowakije, voordat het na 1948 tijdens het communisme een belangrijk industriecentrum werd. Brno speelde ook een belangrijke rol tot tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Gelegen waar twee rivieren samenkwamen, werd het al gauw een belangrijk handelscentrum van niet alleen Midden-Bohemen maar ook van Midden-Europa. 

De streek was perfect voor paardenfokkerij en landbouw; melkproducten werden er verhandeld, handwerkslieden reisden naar Brno om hun nieuwe fohr tapijten, kant-en-klare kleren of zilveren sieraden te verkopen. Vele eeuwen geleden vochten Brnovianen met succes tegen de invasie van Zweden tijdens de Dertigjarige Oorlog - dus vandaag vind je overal in de stad fantastische gebouwen uit deze tijd.

Het is ook de thuisbasis van een van de meest bruisende studentenscènes van het land. Studenten strijken elk jaar in oktober neer in Brno voor het Pestalozzi Muziek-Kunst Festival, wanneer brouwerijen hun deuren openen en in parken podia voor alle genres muziek, theater en film worden opgesteld. 

Pilsen

Pilsen, een bescheiden maar levendige Tsjechische stad, herbergt veel historische bezienswaardigheden en een bloeiende cultuur. Prachtige daken van rode dakpannen stippelen overal in de Oude Stad, een getuigenis van deze voormalige Europese winnaar die geschiedenis hielp schrijven met zijn kenmerkende bier, dat hier voor het eerst in 1843 gebrouwen werd door de Beier Josef Groll. 

Pilsen is een over het algemeen erg onderschatte bestemming in West-Bohemen. Deze voormalige Tsjecho-Slowaakse stad, de hoofdstad van het Pilsener bier, werd beloond met multinationale onderscheidingen, waaronder het feit dat ze in 2008 Culturele Hoofdstad van Europa was en dat ze een van Europa's grootste ondergrondse gangen bezit. 

Met de geschiedenis die in elk hoekje, gaatje en bezienswaardigheid is ingebed - smetteloze straten met weinig verkeer tot prachtige architectuur - kunnen eters hier genieten van een schilderachtig aanbod aan bezienswaardigheden.

Liberec

De Tsjechische Republiek heeft een geschiedenis van aangename verrassingen, en het betoverende Liberec is daarop geen uitzondering. Met veel te bieden op het gebied van natuurschoon (het Jizera gebergte) en culturele bezienswaardigheden (Jested toren), en niet te vergeten historisch belangrijke bezienswaardigheden als het kasteel van Pohn of de steen van Pompeus -- zul je bij elk bezoek gemakkelijk iets nieuws vinden! 

Liberec

Als de dag nacht wordt, laait de inspiratie op in stijlvolle plekjes als OuiJa Lounge Bar of Loučka Beer Hall. Neem dus de tijd om van deze intrigerende stad te genieten nu het nog kan, want haar charmes gaan snel over de heuvels en ver weg.

Het hotel en het panoramische restaurant van de Jested toren die de heuvel bekroont, zijn van alle kanten een adembenemend gezicht. De stijlvol uitgevoerde keuken, het ontzagwekkende uitzicht, en de wereldberoemde Apocalipse wodka maken van deze plek een must-stop tijdens je Tsjechische excursie - vooral als je op zoek bent naar een paar ansichtkaart-perfecte plaatjes om met je camera vast te leggen.

Hluboká-kasteel

De sprookjeskastelen van Praag zijn perfecte toeristische bestemmingen om de middeleeuwse architectuur tot leven te zien komen, maar als je naar het noorden gaat, kan de heerlijk genaamde Hluboká (Hluboká nad Vltavou) een onverwachter en meeslependere bestemming zijn. 

Hluboká-kasteel

Wit strekkend tegen de blauwe lucht met slaperige schapen die van onderen toekijken, is dit naar men zegt een van de mooiste kastelen van Tsjechië - het lijkt wel iets uit een sprookjesboek! Ga er in minder dan een uur met de auto heen voor koele traktaties en traditionele muziekconcerten binnen in de kenmerkende rechtszalen en arcadehallen.

Maak een uitstapje naar het historische, elegante kasteel Hluboká! Sinds het in de 17de eeuw gebouwd werd op de top van een oorspronkelijk bouwwerk dat dateerde uit 1270 AD is het opengesteld voor toerisme. Het terrein is gevuld met uitgestrekte grasparken en genoeg kronkelende stenen paden om wandelaars dagenlang bezig te houden. 

Op het hoogste punt, dat uitkijkt over de stad beneden, staat een hoog gebouw dat er op het eerste gezicht uitziet als een soort Disney sprookjeskasteel. Hier wacht je een reis door de tijd – ontdek daarom zeker even of deze gotisch romantische vesting iets voor je is!

Stedentrip of vakantie Tsjechië boeken

Als je ook op vakantie naar Tsjechië wilt dan zijn er genoeg interessante steden, plaatsen en bezienswaardigheden te bezoeken in dit land. Ook voor een stedentrip naar een van de prachtige steden in Tsjechië zijn er genoeg mogelijkheden. 

Door de populariteit van Tsjechië als stedentrip en vakantie bestemming zijn er het hele jaar door goedkope vakanties te boeken. 

Bekijk deal