Goedkope vakantie boeken

9 Tips voor het boeken van goedkope vliegtickets

9 Tips voor het boeken van goedkope vliegtickets
9 Tips om goedkoop te vliegen

Bekijk deal

Goedkoop een vliegreis boeken, het is het ultieme doel van de vakantieganger. Je wilt natuurlijk wel binnen het budget blijven, maar dat is met een verre reis een pittige opdracht. De meeste mensen kiezen voor gemak en gaan al behoorlijk snel akkoord met een prijs. Dat is eigenlijk wel zonde, aangezien het altijd goedkoper kan.

Besparen op je vliegtickets

Hoe meer geld jij kan besparen op de vliegtickets, des te meer budget jij straks hebt voor leuke activiteiten en luxe hotels. Je kan met vergelijkingssites al een flinke stap in de juiste richting zetten, maar er zijn nog veel meer manieren waarmee jij een goedkoop vliegticket op de kop kan tikken. Ontdek onze tips en ga lekker goedkoop op reis!

1. Flexibiliteit loont

In het hoogseizoen liggen de prijzen van vakanties en dus ook vliegtickets hoger. Er is een grote vraag naar vliegtickets en daar maken de luchtvaartmaatschappijen dankbaar gebruik van. Het is toch mogelijk om goedkope vliegtickets te scoren, maar dan is flexibiliteit wel vereist.

Als je geen voorkeur hebt voor een bepaalde datum of vakantiebestemming, dan is het vinden van een geweldige aanbieding vaak niet zo heel moeilijk. Als je wel vastzit aan bijvoorbeeld een schoolvakantie, dan kan je beter één van onze andere tips gebruiken.

2. Ticketprijzen vergelijken

Er zijn behoorlijk veel vergelijkingssites beschikbaar waar jij de beste prijzen kan vinden voor vliegtickets. Een klein minpunt is dat de vergelijkingssites niet allemaal dezelfde deals aanbieden.

Het kan voorkomen dat bijvoorbeeld Tix een goedkoop ticket in de aanbieding heeft, maar deze op Skyscanner ontbreekt. Het is daarom slim om alle vergelijkingssites te gebruiken, want op die manier zal je altijd de goedkoopste prijs vinden. Het is een kleine moeite en het kan zomaar honderden euro’s schelen.

3. Wissel van vliegroute

De meeste Nederlandse vakantiegangers vliegen van Schiphol Airport naar een mooie vakantiebestemming. Het is de grootste luchthaven van ons land en de meeste bestemmingen worden aangeboden.

Het kan alleen behoorlijk veel geld schelen als jij toch afwijkt van de vliegroute en vertrekt vanuit een andere stad. Je kan bijvoorbeeld eens kijken naar de vliegticketprijzen vanaf Eindhoven Airport of Rotterdam Airport. Het is vaak ook een stuk goedkoper als jij vliegt vanaf Düsseldorf of Brussel. Wisselen van vliegroute kan een groot verschil uitmaken en is dan ook te overwegen.

4. Doordeweeks vliegen

Dagelijks kan jij in een vliegtuig stappen, maar het is goedkoper om doordeweeks te vertrekken. Wij raden je aan om een vliegreis te boeken op de dinsdag, woensdag of de donderdag. De ticketprijzen zijn lager en dat is een groot voordeel voor de koopjesjagers onder ons.

Terugvliegen naar Nederland kan het beste op de zondag of de woensdag. De meeste vergelijkingssites bieden de prijzen aan van meerdere dagen, dus het is eenvoudig om de beste prijs er tussenuit te halen.

5. Prijsalarm instellen

Vroeger waren de last-minutes deals ongekend populair. Je kon van de beste prijzen genieten door één of twee dagen voor vertrek pas te boeken. Tijden veranderen, want tegenwoordig is het juist een stuk duurder als jij op het laatste moment nog besluit te gaan vliegen.

Je kan het beste ver van te voren een vliegticket boeken. De goedkoopste vliegtickets worden al een half jaar voor vertrek aangeboden. Echter kunnen de prijzen snel schommelen. Het kan zijn dat jij een prijs voor een ticket in gedachten hebt en eigenlijk niet meer wilt betalen.

In dat geval is het verstandig om een prijsalarm in te stellen. De beste prijsalarmen worden aangeboden bij SkyScanner en Google Flights. Daalt de prijs snel of bereikt de ticketprijs het door jouw gekozen bedrag, dan krijg je direct een melding op jouw smartphone. Je kan ook een mailtje krijgen, maar dat is minder effectief. Je kan op deze manier voor het beste bedrag afreizen naar jouw droombestemming.

6. Kortingen en loyaliteitsprogramma’s

Er zijn genoeg mensen die jaarlijks tientallen keren in het vliegtuig stappen. Handig, want je kan op die manier punten sparen. De meeste luchtvaartmaatschappijen beschikken over een loyaliteitsprogramma. De punten kan je dan later inwisselen voor mooie kortingen op vliegtickets of misschien wel een gratis upgrade.

Er zijn ook diverse luchtvaartmaatschappijen die samenwerken op het gebied van loyaliteitsprogramma’s, waardoor de punten beter uitgegeven kunnen worden door de klanten. Je kan ook online zoeken naar kortingscodes voor vliegtickets. De kortingscodes komen vaker voorbij dan jij waarschijnlijk denkt. Het is zelfs mogelijk om Air Miles in te wisselen voor kortingen op vliegtickets.

7. Zoeken naar een Error Fare

Het komt misschien niet zo heel vaak voor, maar een Error Fare is toch wel echt de manier om goedkope vliegtickets te scoren. Een Error Fare is een veel te lage prijs, welke door een handmatige fout is ontstaan. De prijs van het ticket klopt niet, maar kan wel worden gekocht. Je kan door zo’n foutje zomaar voor 200 euro een retourtje boeken naar Zuid-Afrika of Thailand.

Er zijn diverse sites die Error Fares onder de aandacht brengen. Als jij lucht krijgt van een fout, dan moet je onwijs snel handelen. Er zijn meerdere geïnteresseerde. Daarnaast kan het voorkomen dat een luchtvaartmaatschappij de tickets annuleert, dus ga de desbetreffende aanbieders zeker niet waarschuwen. 

8. Reizen met handbagage

Als jij een korte vlucht gaat maken binnen Europa dan kan je het beste kiezen voor één van de goedkopere luchtvaartmaatschappijen. Je moet dan denken aan EasyJet en RyanAir. Het is dan ook slim om alleen met handbagage te reizen. Je zal na aankoop van het vliegticket de keuze krijgen om een koffer bij te boeken.

Je zal voor de extra bagage een flink bedrag moeten betalen, zowel voor de heenreis als de terugreis. Je kan dus beter gewoon alleen handbagage meenemen, aangezien de handbagagekoffers nog best groot zijn. Wij raden je aan om ook geen stoel te reserveren, want ook dat kost alleen maar extra geld. Je kan beter vroegtijdig inchecken en jouw voorkeur doorgeven aan de medewerker.

9. Boek een pakketreis

Als jij een pakketreis boekt dan ben je vaak ook goedkoper uit wat betreft het vliegticket. Een pakketreis bestaat uit de accommodatie, de vliegreis en de transfers. Alles is inbegrepen in één prijs. Zeker als jij dan een mooie aanbieding kan vinden, dan zal je beslist veel minder betalen voor de vliegreis. 

Goedkoop op vakantie

Als je deze tips volgt dan lukt het jou vast ook om goedkope vliegtickets te boeken en zal je een stuk goedkoper op vakantie kunnen.

Bekijk deal