Goedkope vakantie boeken

Voor een bodemprijs naar Klein Wenen, ofwel: Timișoara

Voor een bodemprijs naar Klein Wenen, ofwel: Timișoara
€19

Bekijk deal

Bij een citytrip denk je misschien niet meteen aan de Roemeense stad Timișoara. Sterker nog, je denkt waarschijnlijk helemaal niet aan Roemenië. Maar nu een retourticket maar €19 kost, moet je dat toch eens gaan doen. Want wat een mooie stad is Timișoara!

De stad Timișoara is in 1212 gebouwd op een Romeinse vesting genaamd Castrum Regium Temesiense. Over de jaren heen is Timișoara, de stad die uiteindelijk uitgegroeid is tot de grootste stad van west-Roemenië, door veel culturen beïnvloed. Timișoara is door de jaren heen in de handen van verschillende heersers beland: Hongaarse, Ottomaanse (1552), Oostenrijkse (1716) en weer Ottomaanse (1788-1789). Timișoara dankt haar naam aan een burcht aan de Timiș die al in 1154 voor het eerst werd genoemd door de Arabische geograaf al-Idrisi.

Timișoara wordt ook wel Klein Wenen genoemd. De beeldbepalende gebouwen in het centrum dateren uit de barok en uit de tweede helft van de 19de eeuw. Je vindt de mooiste panden aan een aantal grote boulevards en pleinen. De stad ontdekken doe je dan ook het beste te voet. Begin bij het langgerekte Overwinningsplein (Piaţa Victoriei), dat aan de zuidkant afgesloten wordt door de grootste Roemeens-orthodoxe kathedraal van het land (1936-1946, neo-byzantijnse stijl). Aan de andere kant van dit plein bevindt zich de Opera (1875). Loop je iets verder naar het noorden, dan kom je uit bij het Vrijheidsplein (Piața Libertǎții). Hier staat het Oude Stadhuis, dat tussen 1713 en 1734 tot stand kwam. Als je nog verder de route naar het noorden volgt, komt je uit bij het grote Eenheidsplein (Piața Unirii). Hier staat de rooms-katholieke domkerk, die uit 1773 stamt. Aan het plein staat ook de Servisch-orthodoxe kathedraal. Het midden van het plein wordt gedomineerd door de barokke pestzuil uit 1740. Pestzuilen zijn een katholiek verschijnsel en zijn een soort momument ter nagedachtenis aan de tijd van de pest. Net zoals de andere zuilen, verbeeldt ook die in Timisoara de heilige Drie-eenheid (Vader, Zoon, Heilige Geest). Een wat meer spectaculaire attractie is de artesische fontein die warm water omhoog spuit. Artesisch betekent dat het water uit de natuurlijke bron door de druk vanzelf omhoog spuit. Leuk om hier te stoppen en jezelf te verfrissen, want zelfs in de winter is het water aangenaam.

Ten tijde van het Ijzeren Gordijn was Timișoara de eerste stad waar de Roemeense revolutie van 1989 begon en zo door het hele land is verspreid. De stad is eigenlijk altijd een voorloper geweest. Zo was ze de eerste stad in Europa met elektrische stadsverlichting (1864), de eerste stad in Roemenië met bevaarbare kanalen en de eerste Roemeense stad met elektrisch tramvervoer (1899). Het mooiste deel van Timisoara ligt aan de noordelijke oever van de rivier de Bega. De spectaculaire architectuur van gemengde stijlen en kleuren, maar ook het bruisende culturele leven maken deze stad een ware trekpleister. 

Dit zijn de details:
Reisperiode: 5 dagen
Luchthaven: Eindhoven
Luchtvaartmaatschappij: WizzAir
Tussenstop: Nee
Prijs: €19 per persoon

Bekijk deal