Goedkope vakantie boeken

Vliegen in coronatijd

Vliegen in coronatijd
Corona maatregelen

Bekijk deal

Vliegen in coronatijd

Veel Europese landen hebben de grenzen weer opgesteld zodat er weer gevlogen kan worden. Maar waar moet je rekening mee houden als je gaat vliegen in coronatijd? Natuurlijk moet je de normale corona regels hanteren. Maar als je gaat vliegen komen daar nog wat extra rmaatregelen bij. Wij leggen uit hoe je op een zo veilig mogelijke manier kunt gaan vliegen.

Door het sterke hepafilter en continue verversing van droge lucht aan boord schijnt de kans op besmetting minimaal te zijn. Personen met klachten mogen niet vliegen. Doordat de namen van de passagiers op stoelniveau bekend zijn is het mogelijk om bij een besmetting iedereen snel op te sporen. Desondanks is het belangrijk om je aan de onderstaande regels en verplichtingen te houden.

Kom ik in het vliegtuig naast iemand te zitten?

Als de bezetting het toelaat zal er gekeken worden om mensen die geen familie zijn of samen reizen met zoveel mogelijk afstand in het toestel plaats te laten nemen. Mocht het vliegtuig vol zijn dan kom je dus wel naast iemand te zitten.

Gezondheidsverklaring

Voor je gaat vliegen dien je een gezondheidsverklaring in te vullen. Je hoeft hiervoor niet naar de huisarts maar je kunt deze zelf downloaden en voordat je gaat vliegen naar waarheid invullen. Zodra je op de luchthaven bent zal er om deze gezondheidsverklaring gevraagd worden, zorg er dus voor dat je deze bij de hand hebt.

Hieronder kun je de gezondheidsverklaring van het RIVM downloaden :

Let op het formulier is opgesteld in het Engels. Mocht je de Engelse taal niet beheersen dan is het verstandig om ruim voor vertrek iemand in jouw omgeving te vragen om je te helpen bij het invullen.

Mondkapjes

Het dragen van een mondkapje is verplicht op de luchthavens bij de check-in-balies, de security checks, de douanes en bij het boarden. Ook tijdens het vliegen zul je het mondkapje op moeten houden. Enkele maatschappijen delen de mondkapjes gratis uit maar reken hier niet op. Koop voor je vertrekt genoeg mondkapjes want ook op je vakantiebestemming zal je deze nodig hebben op drukke plaatsen zoals het OV.

Aankomst in Spanje

Als je in Spanje aankomt dien je ook nog een formulier in te vullen. Op dit formulier vul je in waar je vandaan komt, je bestemming, de verblijfplaats en of je Covid 19 symptomen hebt (gehad).

Vliegen vanaf Spanje

De meeste Spaanse luchtvaartmaatschappijen volgen de veiligheidsmaatregelen van het Aviation Health and Safety-protocol, opgesteld door de European Aviation Safety Agency (EASA) samen met het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Dit betekent het volgende:

Op de luchthaven

De luchthaven is alleen toegankelijk voor passagiers en werknemers van de luchthaven. Mensen uitzwaaien mag alleen buiten de terminal gebeuren. Zodra je op de luchthaven bent is het belangrijk om weer de 1,5 meter afstand te houden, zo weinig mogelijk oppervlaktes aan te raken en als het kan check dan online in. De preventie- en hygiënemaatregelen moeten op de luchthavens aangegeven worden zodat het voor iedereen duidelijk is deze na te leven.

Formulier accepteren en ondertekenen

Als passagier ontvang je een formulier met informatie over de symptomen van Covid-19 en het risico op mogelijke besmetting. Dit formulier dien je digitaal te ondertekenen of te accepteren. De informatie over de preventie- en hygiënemaatregelen moeten in de vliegtuigen aanwezig zijn dit kan zijn via audio of een brochure welke op de stoelen gelegd worden. Voordat je naar de luchthaven gaat zal nog eens duidelijk gemaakt worden dat je verplicht bent een masker te dragen. Bij ziekteverschijnselen mag er niet gevlogen worden.

Maskers

De mondmaskers zijn verplicht voor personen ouder dan 6 jaar. Het gaat hier om een medisch masker en deze zal na 4 uur vervangen moeten worden of eerder indien deze nat is geworden. Verder gelden de normale maatregelen zoals handen wassen, hoesten of niezen in een wegwerpdoekje of in de elleboog. Probeer zo min mogelijk oppervlakten aan te raken.

Het in- en uitstappen

Bij het in- en uitstappen van het vliegtuig zullen er ook speciale procedures gevolgd worden. Waarbij zoveel mogelijk afstand tussen de passagiers bewaard dient te worden.

In het vliegtuig

In het vliegtuig gelden ook hier weer de normale preventie maatregelen en zal er een vereenvoudigde eet- en drinkservice aan boord aangeboden worden. Dit kan per maatschappij verschillen, reken er dus niet op dat je eten en drinken kunt bestellen in het vliegtuig. De service aan boord zal ook minder zijn dan dat je gewend bent, het contact tussen bemanning en de passagiers zal tot een minimum beperkt worden om corona besmetting te voorkomen.

Toiletten

Er mogen geen rijen voor de toiletten in het vliegtuig staan.

Bekijk deal