Goedkope vakantie boeken

De leukste kerstmarkten van Nederland (2022)

De leukste kerstmarkten van Nederland (2022)
Leukste kerstmarkten Nederland in 2022

Bekijk deal

Op zoek naar de leukste kerstmarkt van Nederland? Het einde van het jaar nadert. In de schappen van de winkels zijn al vele kerstspullen, ornamenten en lekkernijen te vinden. Dat betekent dat het weer tijd is om je voor te bereiden op de feestdagen die er weer aan zitten te komen.

De glühwein wordt al opgewarmd. De kerstverlichting wordt weer van zolder gehaald. Daarbij horen natuurlijk ook de gezellige kerstmarkten die overal worden gehouden. In Nederland worden ontzettend veel gezellige kerstmarkten gehouden. We hebben de 10 leukste kerstmarkten van Nederland voor jou op een rijtje gezet, inclusief een extra tip.

1. Kerstmarkt Gemeentegrot - Valkenburg

Van 18 november t/m 30 december 2022

De kerstmarkt in de Gemeentegrot van Valkenburg is de oudste, meest bezochte en grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa. Met name doordat het in het gangenstelsel de echte mergelgrot is gevestigd, is het onderscheidend van elke andere kerstmarkt.

Dit zorgt voor een zeer bijzondere entourage. De ingang van deze eeuwenoude gangen van de grot bevindt zich aan de voet van de Cauberg in Valkenburg. Het gehele gangenstelsel is zeer sfeervol aangekleed, wat leidt tot een aansprekende entourage en prachtige setting en decors.

De stands zijn prachtig versierd in kerstsfeer en staan vol met kerst- en cadeauartikelen. Natuurlijk is er ook volop aan de inwendige mens gedacht. Zowel in de grot als buiten op het plein kunnen er voldoende hapjes en drankjes worden genuttigd.

Nog een leuk wetenswaardigheidje: in 2018 won Kerststad Valkenburg de titel ‘European City of Christmas 2018’. Inmiddels mag het zich ook één van de 10 beste kerstmarkten in Europa noemen en dé beste van Nederland.


2. Country & Christmas Fair - Utrecht

Van 22 t/m 27 november 2022

De Country & Christmas Fair in Utrecht staat garant voor een sprookjesachtige kerstbeleving in hartje Nederland. Tijdens hun 23-jarig bestaan is het uitgegroeid tot de grootste, mooiste en meest gevarieerde Kerstfair van de hele Benelux.

De hele fair ademt kerst in fabelachtige sferen en is er een rijk aanbod unieke stands. De vele honderdduizenden kerstlichtjes en de vuurkorven maken het een waar kunstwerk om te aanschouwen. Je vindt er vele leuke kerstsnuisterijen, woonaccessoires, antiek, kunst, mode, cosmetica, delicatessen en nog heel veel meer.

Bij de vele stands met tal van lekkernijen kun je direct je energielevel weer opladen na al dat kerstshoppen. Van glühwein tot oud-Hollandse poffertjes, alles is er. En dan natuurlijk niet te vergeten het nodige kerstentertainment, van klassieke Carol Singers tot swingende bigbands.

De stands zijn tot 22:00 uur geopend, dus je hebt voldoende tijd om alles te bekijken. Zoals ook de spetterende licht- en watershow in de Kruisvijver, die je zeker niet mag missen. De nostalgische spiegeltent Moulin Rouge uit 1907 wordt gevuld met swingende muziek, waar je onder het genot van een glaasje wijn of tapbiertje naar kunt luisteren.

Natuurlijk is ook de Kerstman zelf aanwezig.


3. Kerstmarkt Magisch Maastricht op het Vrijthof - Maastricht

Van 1 december t/m 30 december 2022

Een kerstmarkt zoals in je dromen: duizenden lampjes in de bomen, kleurrijke guirlandes van straat tot straat, vrolijke kerstklanken op elke hoek en volop winters plezier op het plein.

Dat is de magische kerstmarkt van Maastricht op het Vrijthof in een notendop. Het Vrijthof zorgt voor een uniek historisch decor, wat er bovendien voor zorgt dat het monumentale karakter straalt als nooit tevoren. Dit alles zorgt ervoor dat Magisch Maastricht op het Vrijthof een van de meest authentieke, mooiste en gezelligste kerstevenement van Nederland en misschien zelfs van Europa is.

In de decembermaand wordt het kloppend hart van het plein gevormd door de maar liefst 900 m² grote en met een transparant dak overdekte schaatsbaan. Daarna eventjes lekker genieten in het wintercafé of in de winterlounge, terwijl je naar de kinderen kijkt op de aparte kinderschaatsbaan.

 Het Huis van de Kerstman, geheel in de bouwstijl van zijn ‘Home of Santa Claus’ in Finland, speelt zoals gewoonlijk ook weer een centrale rol. De Kerstman en zijn elfjes wonen en werken vanaf 1 december in hun eigen huis in Magisch Maastricht op het Vrijthof.

Verder is er een prachtige kerstshop ‘Magic Christmas World’, een sfeervol dorpje Dickens Village vol streekproducten en ambachten, een tingieterij, een smid, een kaarsenmakerij, een winterglijbaan van 14 meter hoogte, een reuzenrad van 50 meter hoogte, een wensboom, een Mega Kerstbal, een poffertjeskraam en nog heel veel meer.

Tip: Boek een mooi boutique hotel en ontdek de omgeving.


4. Dickens by Night - Drunen

Zaterdag 17 december 2022

Het centrum van Drunen verandert aan het einde van het jaar weer in een sfeervol kersttafereel. In deze prachtige, sfeervolle setting wordt je meegevoerd naar de wereld van Dickens in de avonduren. Dickens Street is tijdens dit kerstevenement één groot toneel met doorlopende optredens en diverse verrassende acts.

Je wordt meegenomen naar Princelet Street in Londen in de tijd van het Victoriaans tijdperk. Verlichte gevels, vuur, oude lantaarns, authentieke eet- en drinkkraampjes in winterse sferen, alles wordt uit de kast getrokken om het zo realistisch mogelijk te maken, wat zorgt voor een unieke magische sfeer.

Rond het oude Raadhuis van Drunen bevinden zich vele prachtige kraampjes op de gezellige luxe kerstfair. Hier kun je heerlijk rondslenteren terwijl je de geuren van de glühwein, het varken aan het spit, de marshmallows boven het knapperend vuur kunt opsnuiven.

Overal lopen zwervers, dronkaards, schoorsteenvegers, gekken, weeskinderen, kantoorklerken, oude vrijsters, deftige notabelen en de bekende figuren uit de Dickens boeken rond. Bovendien kun je genieten van de Christmas Carol Singers en andere optredens van vele koren en ensembles of kijken naar de spectaculaire show van de vuurspuwer bij het gezellige kerstvuur. Al met al een gigantische ervaring van het Victoriaans tijdperk in het donker.


5. Royal Christmas Fair - Den Haag

Van 8 t/m 23 december 2022

De Royal Christmas Fair in Den Haag is de grootste meerdaagse kerstmarkt van Nederland. Je kunt hier heerlijk ouderwets genieten van de ultieme kerstsfeer en lekker kerstshoppen op de sfeervolle kerstmarkt op het Lange Voorhout, de prachtige laan in het centrum van hofstad Den Haag.

Dit vertrouwde decor ademt koninklijke sferen die nooit zullen vervelen. Door deze koninklijke schoonheid is het dé plek bij uitstek voor deze Royal Christmas Fair. Door de meer dan 100 kersthuisjes, de ontelbare lampjes die als een ware sterrenhemel tussen de bomen glinsteren en het geluid van het knisperende hout in de vuurkorven krijgt deze laan een nog magischere uitstraling.

In december kan hier straks weer ouderwets gewinkeld worden voor de kerst. De unieke kerstsfeer van deze fair is overal voelbaar. Naast de prachtige kersthuisjes en de sfeervolle aankleding komt ook de Kerstman weer een bezoekje brengen aan de Royal Christmas Fair.


6. Drijvende Kerstmarkt – Leiden

Van 14 t/m 23 december 2022

Nog nooit een drijvende kerstmarkt gezien? Breng dan aan het einde van het jaar eens een bezoekje aan Leiden. In Leiden vind je de enige drijvende kerstmarkt van Nederland.

In de Nieuwe Rijn is een enorm plateau neergelegd en daarop is de kerstmarkt met 75 prachtig versierde kerstkramen gebouwd. Op die manier heb je op het water alles wat je nodig hebt om van Kerst een waar feest te maken.

Op de kade, langs de Nieuwe Rijn, staat een kermis waar je nog meer het gevoel van kerst kunt opwekken. Je hoeft je hier dus geen seconde te vervelen, er is meer dan genoeg te doen en te beleven voor iedereen. Deze Drijvende Kerstmarkt in Leiden heeft niet voor niets de Kerstmarkt Award gewonnen!


7. WinterDroom in de Orchideeën Hoeve - Luttelgeest

Van 1 t/m 31 december 2022

Zodra je ook maar één voet binnen zet in WinterDroom wordt je meegezogen in een magische wereld en ben je al het andere om je heen direct vergeten. De hele maand december wordt dit indoor winterspektakel gehouden in de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest.

Je vindt hier alles wat je kersthart, maar zou kunnen wensen. En meer! Lekker ronddolen in een magische kerstwereld vol twinkelende lampjes, sprookjesachtige versieringen en bijzondere dieren.

Bovendien kun je naar hartenlust, kerstshoppen op de kerstmarkt of lekker mee-swingen met de livemuziek. In deze overdekte winterwereld vol kerstgezelligheid, warmte en sfeer kun je samen met jouw dierbaren de mooiste herinneringen maken.

Er is een speciale route met duizenden lichtjes uitgezet die je in een prachtig sprookjesachtig kerstdecor langs flamingo’s, vlinders en papegaaien voert.

In de Zwevende Bloementuin kun je eventjes bijkomen onder het genot van een hapje en een drankje terwijl je geniet van diverse sfeervolle kerstoptredens.

Ook kun je eventjes lekker shoppen in de winkel of op de kerstmarkt met de mooiste bloemcreaties, cadeau-artikelen, woondecoraties en decemberlekkernijen. Ook aan te bevelen zijn de sprookjesachtige kaarsjesavonden. Let wel op, vooraf reserveren is wel noodzakelijk.


8. Het Amsterdamse Winterparadijs - Amsterdam

Van 15 december t/m 1 januari 2023

Het Amsterdamse Winterparadijs is géén kerstmarkt, maar wel een dusdanig prachtig evenement dat het zéker niet in deze lijst vol kerstgezelligheid mag ontbreken. Het winterevenement is beter en groter dan ooit tevoren.

De RAI Amsterdam wordt zowel binnen als buiten helemaal omgetoverd tot de perfecte plek voor een ongekende winterbeleving. Er is de hele dag veel te doen en te beleven, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat.

Zowel binnen als buiten is een schaatsbaan waar je lekker kunt schaatsen onder een deken van lichtjes. Vanuit het mega reuzenrad heb je een adembenemend uitzicht over Amsterdam. Of glij zo van de tubebaan het échte sneeuw op. ‘s Avonds kun je in de après-skihut lekker feesten of breng een bezoekje aan het winterfeest.

In een adembenemend winterwonderland met echte sneeuw kun je heerlijk langlaufen tussen de kerstbomen of een echt sneeuwballengevecht houden met je vrienden of familie. Of ga gezellig schaatsen of curlen met je vrienden of familie op de ijsbaan.

Je kunt er ook je eigen marshmallow roosteren boven een knisperend vuur. Of ga lekker eten bij een van de vele pop-up restaurants van de meest populaire horecazaken die hier al hun lekkerste eten en drinken aanbieden. Hou je van echte nostalgische kerstklassiekers, dan kun je ook nog een bezoekje brengen aan de Christmas Cinema.

Weer of geen weer, sneeuw of geen sneeuw, tijdens het Amsterdamse Winterparadijs beleef je een echte winter in Amsterdam.


9. Een waar Dickens kerstfeest - Deventer

10 & 11 december 2022

Nog zo’n prachtig kerstevenement die je zeker eens bezocht moet hebben, de kerstmarkt in Deventer. Deze wordt gecombineerd met het jaarlijkse Dickens festijn die in december plaats zal vinden.

Tijdens dit evenement waan je je echt eventjes terug in de tijd, terug in het 19e eeuwse Engeland. Hier kun je niet alleen zien, maar ook echt beleven hoe maar liefst 950 personages uit de boeken van deze beroemde Engelse schrijver tot leven komen.

De kerstmarkt wordt gehouden in de Lebuinuskerk, die dan vol kerststalletjes staat. Om je in de juiste kerststemming te brengen is er uiteraard ook een volledig muzikaal kerstprogramma.

Bij het Grote Kerkhof staan nog eens 75 gezellige kraampjes waar je in gezellige kerstsfeer kunt genieten van lekkere hapjes en streekproducten, cadeaus, handgemaakte artikelen en speelgoed. Zo kun je volop genieten van een unieke kerstsfeer in het authentieke Hanzestadje Deventer.


10. Kerstmarkt Haarlem

Van 9 t/m zondag 11 december 2022

De kerstmarkt in Haarlem is zeker een van de leukste kerstmarkten van Nederland. Loop over de grote markt en luister naar een koorconcert in het stadhuis van Haarlem. De kerstmarkt straalt een gezellige sfeer uit waar je kunt genieten van alles wat met kerst te maken heeft. 

De kerstmarkt van Haarlem is een begrip in de provincie Noord-Holland maar ook daar buiten wint deze kerstmarkt aan populariteit. Het is niet voor niets een van de beste kerstmarkten van Nederland.

Bekijk deal