Goedkope vakantie boeken

Top 10 mooiste plekken van Nederland

Top 10 mooiste plekken van Nederland
Bezoek de mooiste plekken in Nederland

Bekijk deal

De 10 mooiste plekken in Nederland

Nederland is een relatief klein land, maar kent vele mooie bezienswaardigheden. Prachtige natuurgebieden, historische gebouwen, bruisende steden, gezellige dorpjes, duinen, stranden, heide en bossen.

Bij de buitenlandse toeristen staan we vooral bekend om onze bloemen, klompen en molens, maar we hebben natuurlijk nog veel meer te bieden. Wat zijn nu de 10 allermooiste bezienswaardigheden van Nederland voor een dagje weg? We hebben de 10 mooiste plekken in Nederland voor jou op een rijtje gezet (met nog een bonustip aan het eind).

1. Giethoorn & Weerribben (Overijssel)

Op nummer 1 van de mooiste plekken in Nederland staat Giethoorn, door de vele kanalen en prachtige huisjes ook wel het ‘Venetië van Nederland’ genoemd, is ideaal voor een dagje uit. Daarnaast bevat het dorp diverse musea waarin je alles over de geschiedenis en de omgeving te weten kunt komen. Via Giethoorn zit je met een bootje via de vele kanalen zo op een van de omringende meren.

De beste manier om Giethoorn te verkennen is per boot, je komt dan op plekjes waar je anders nooit zou kunnen komen. Heb je geen boot? Geen probleem. Je kunt er ook eentje huren. Maar ook per fiets of wandelend is het er heel goed vertoeven. Door Giethoorn of door de natuur van het Nationaal Weerribben-Wieden.

Giethoorn de mooiste plekken in Nederland

2. Vestingstad Bourtange (Groningen)

Vesting Bourtange is een fort in het Groningse dorp Bourtange. Het fort werd gebouwd in 1593 in opdracht van Willem de Zwijger. Het is een uniek historisch verdedigingswerk, waar heden en verleden hand-in-hand gaan in dit kleine, sfeervolle vestingstadje. Je waant je even terug in de tijd als je door het dorp, want dat is het officieel, wandelt.

Het meest opvallende aan de Vestingstad is de vorm, een vijfhoek, dat is vooral vanuit de lucht goed te zien. Je komt er binnen via een verdedigingswallen met oude kanonnen, grachten en een ophaalbrug. Het hele jaar door worden er diverse activiteiten georganiseerd, zoals markten en realistisch nagespeelde veldslagen.

3. Zaanse Schans & Kinderdijk (Noord-Holland & Zuid-Holland)

De Zaanse Schans is een historische buurt in de gemeente Zaanstad, opgericht in 1963. De Zaanse Schans behoort zeker tot de mooiste plekken in Nederland. Je vindt er daarheen verplaatste rijksmonumentale houten gebouwen, huisjes en molens uit de 18e en 19e eeuw, aangevuld met diverse cultuurhistorische musea, ambachtswinkels en horeca.

Dit typisch Hollandse plaatje is wereldberoemd en druk bezocht door toeristen, vooral ‘s zomers. In het klompenmuseum kom je erachter hoe klompen worden gemaakt. Bekijk demonstraties van allerlei oud-Hollandse ambachten of bezoek een gezellig oud snoepwinkeltje. Heb je liever minder toeristen, maar meer molens, dijken en gemalen? Breng dan een bezoekje aan Kinderdijk in de Alblasserwaard in Zuid-Holland.

Het is er rustiger dan op de Zaanse Schans, ruimer opgezet en zeer geschikt om de meest mooie foto’s te maken. Sinds 1997 staat het in een mooi groen gelegen gebied langs het water op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het gebied is ook zeer geschikt om de molens vanaf een rondvaartboot te bekijken.

Zaanse Schans

4. Keukenhof (Zuid-Holland)

De Keukenhof is een bloemenpark bij Lisse in Zuid-Holland. Jaarlijks in het voorjaar worden er bolgewassen van diverse bedrijven uit de bollenstreek tentoongesteld, altijd weer zeer geliefd voor een dagje uit. Jaarlijks komen er meer dan een miljoen bezoeker uit binnen en buitenland deze prachtige, kleurrijke bloemenzee aanschouwen.

Je kunt er eindeloos rondwandelen, genieten van de prachtige kleuren en de heerlijke geuren opsnuiven. Voor de kinderen is er een kinderboerderij, doolhof, speurtocht en een groot speelterrein. Ook de omgeving van het Keukenhof, met vele bloembollenvelden, is zeker aan te raden. Die kun je het beste per fiets of rondvaartboot bezoeken.

de mooiste plekken in Nederland

5. Nationale Park De Hoge Veluwe (Gelderland)

Het Nationaal Park De Hoge Veluwe is een in 1935 gesticht nationaal park in Gelderland van ongeveer 5400 hectare groot. Het is daarmee een van de grootste, maar met zijn uitgebreide flora en fauna zeker ook een van de mooiste en meest veelzijdige natuurgebieden van Nederland. Het prachtige bos- en heidelandschap is ooit gevormd door stuwwallen uit de ijstijd.

Je kunt er wandelen, fietsen, paardrijden of mountainbiken langs een van de vele routes. Het ene plekje is nog mooier dan het ander en als je geluk hebt kom je er ook nog wilde zwijnen, edelherten, reeën of vossen tegen. Misschien zelfs nog een zeldzame boommarter.

Wil je iets heel anders, dan kun je eens lekker surfen, kitesurfen of zeilen op het Veluwemeer of een bezoekje brengen aan een van de gezellige Veluwedorpjes als Hoenderloo, Ermelo, Putten, Garderen of Beekbergen, ook perfect geschikt om je wandel of fietstocht voor eventjes te onderbreken. Ook een bezoekje aan Paleis Het Loo of het Kröller-Müller Museum is zeker de moeite waard. En niet te vergeten de prachtige historische Hanzesteden Elburg, Harderwijk en Hattem. Kortom het behoort zeker tot de mooiste plekken in Nederland. 

In deze omgeving zijn er veel mooie boutique hotels gevestigd. Zo kun je jouw verblijf verlengen om de omgeving beter te verkennen.

6. Amsterdamse grachten (Noord-Holland)

Bij een bezoekje aan Amsterdam horen natuurlijk ook de meer dan 100 kilometer lange grachten met ruim 1.500 bruggen. De hoofdgrachten van deze 17e eeuwse grachtengordel inclusief omliggend gebied staan sinds 2010 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De meest bekende grachten zijn de Herengracht, Prinsengracht en Keizersgracht.

Langs het water staan heel veel indrukwekkende grachtenpanden, vooral bij de Herengracht bij de Gouden Bocht, het stuk tussen de Leidsestraat en de Vijzelstraat. Je kunt natuurlijk lekker wandelen langs de grachten, maar de beste manier om van de Amsterdamse grachten te genieten is uiteraard vanaf het water, per rondvaartboot of per waterfiets.

Amsterdam

7. De Waddeneilanden (Friesland & Noord-Holland)

De Waddeneilanden, met hun verbluffende mooie brede zandstranden, behoren ook tot de mooiste plekjes van Nederland. De zandstranden, de wind in de duinen, de vele wandel- en fietspaden en de knusse dorpjes met gezellige terrasjes maken de Waddeneilanden tot uniek vakantiegebied. Leuk voor een dagje, maar ook voor een langere vakantie, zeker als het weer goed is.

De eilanden hebben natuurlijk veel gemeen, zoals de stranden en duingebieden, maar elk eiland is ook weer uniek. Met maar liefst 30 kilometer aan stranden is Texel, behorend bij Noord-Holland, het grootste Waddeneiland. Vier Waddeneilanden behoren tot de provincie Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog.

Vlieland ligt het verst van de kust en is ietsje chiquer. Terschelling staat, vooral ‘s zomers, bekend als echt jongereneiland, druk en gezellig. Ameland staat meer bekend als familie-eiland. Echte natuurliefhebbers en rustzoekers kunnen het beste naar het ongerepte Schiermonnikoog, met slechts één dorpje de kleinste gemeente van Nederland.

8. Deltawerken & Neeltje Jans (Zeeland)

De Deltawerken, met Neeltje Jans en de Oosterscheldekering, zijn een verdedigingssysteem in Zeeland ter bescherming tegen het hoogwater van de zee. In 1953 was de watersnoodramp, grote overstromingen in Zeeland. Om dit in het vervolg te voorkomen zijn de Deltawerken gebouwd, met als onderdeel de 9 kilometer lange Oosterscheldekering tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. Midden op deze kering bevindt zich Neeltje Jans, een recreatiepark met Watersnoodmuseum en een zeeaquarium. De Oosterschelde is het grootste Nationaal Park van Nederland.

Het park bestaat voor het overgrote deel uit zilt zeewater, ook zeker de moeite waard om eens te bekijken.

9. Traditionele Hollandse vissersdorpen

De bekendste traditionele Hollandse vissersdorpen zijn Volendam, Marken, Monnickendam en Urk. Heel toeristisch, maar ze mogen zeker niet ontbreken op onze lijst met mooiste bezienswaardigheden van Nederland. Met name Volendam is wereldbekend om zijn visserscultuur, mooie gekleurde huisjes, de dijk en natuurlijk de klederdracht. Het vissersdorp staat er bovendien bekend om grote artiesten voort te brengen: Jan Smit, Nick & Simon, The Cats, om er maar eens een paar te noemen.

Marken ligt op een schiereiland aan de Gouwzee en het Markermeer en staat bekend om zijn monumentale houten woningen en witte ophaalbruggen, zijn vissershaven en smalle steegjes en natuurlijk ook zijn klederdracht. Een erg fotogeniek dorpje, vooral in het hoogseizoen. Ook de kaasfabriek, de palingrokerij en het palingsoundmuseum zijn zeker de moeite waard. Of ga gewoon eens lekker wandelen, al dan niet begeleid, of fietsen. Al met al zeker genoeg opties voor een gezellig dagje uit.

Volendam

10. Valkenburg (Limburg)

Met ieder jaar weer miljoenen toeristen mag ook Valkenburg, gelegen in het zuiden van Limburg, zeker niet op ons lijstje ontbreken. De vele bezienswaardigheden gecombineerd met het heerlijke klimaat maakt Valkenburg tot een top toeristische trekpleister. Het oude centrum van Valkenburg staat bekend om z’n gezelligheid, met de vele kroegen, restaurants en terrassen.

Breng eens een bezoekje aan het Kasteel Valkenburg, de mergelgrotten in het Mergelrijk, het historische gangenstelsel de Fluweelengrot, het Museum Romeinse Katakomben, de Wilhelminatoren of het attractiepark het Sprookjesbos. Of ga lekker ontspannen in de Thermae 2000 of waag eens een gokje in het casino. Mogelijkheden te over in Valkenburg. Ook in de winter, met een heuse kerstmarkt in de grotten, is Valkenburg zeker de moeite waard.

Bonustip: Nederlandse badplaatsen

Net buiten de top 10 mooiste bezienswaardigheden van Nederland, maar toch zeker het vermelden waard, zijn de badplaatsen aan de Nederlandse kust. Deze plaatsen hebben nou eenmaal altijd een bepaalde aantrekkingskracht, vooral in de zomer in combinatie met het strand en de duinen, maar ook in de winter.

Scheveningen met zijn iconische pier en Zandvoort met zijn racecircuit zijn de bekendste badplaatsen, tezamen met het sjiekere Bloemendaal en Noordwijk. Maar ook Kijkduin, Katwijk aan Zee, Egmond, Callantsoog, kunstenaarsdorp Bergen en het maritieme Den Helder zijn prachtige badplaatsen. In Den Helder wordt je alles verteld over hoe de kustverdediging van ons land er vroeger uitzag en hoe het er nu uitziet.

De 10 mooiste plekken in Nederland bezoeken?

Dit was op dit moment onze keuze voor de 10 mooiste plekken in Nederland. We hopen dat je deze zomer als je in Nederland op vakantie gaat een van deze plaatsen gaat bezoeken. Het zijn allemaal plekken die zeker de moeite waard zijn. Je kunt er een dagje naar toe gaan maar er zijn ook genoeg accomodaties te huur om er je vakantie door te brengen.

Bekijk deal