Goedkope vakantie boeken

Antwerpen - Tips & Informatie

Antwerpen - Tips & Informatie
Wat te doen in Antwerpen?

Bekijk deal

Antwerpen is een van de meest bezochte steden van België. De stad ligt dicht bij de grens met Nederland, heeft een rijke historie en beschikt over een groot aantal bezienswaardigheden die het bezoeken meer dan waard zijn. Antwerpen heeft een eigen dierentuin, een groot aantal prachtige natuurlocaties en natuurlijk de bekende Grote Markt.

Maar ook wanneer je van kunst en cultuur houdt, zijn er genoeg dingen te doen in Antwerpen. De stad is gevuld met musea, een eigen haven en de iconische Grote Markt. Je zult dan ook zeker genieten van je reis naar Antwerpen. Dit artikel helpt je bij het plannen van de perfecte trip naar deze Noord-Belgische stad.

Antwerpen: De stad van kunst en cultuur

 

Antwerpen

Het culturele landschap van Antwerpen is enorm gevarieerd, van een middeleeuwse vesting tot een modern bezoekerscentrum. Een goede manier om in de historische binnenstad te verdwalen is een wandeling door de straten. Hoogtepunten zijn het Plantin-Moretus Museum, dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, en het Peter Paul Rubens huismuseum.

Tot de vele bezienswaardigheden van de stad behoort ook de Antwerpse kathedraal, dit is een 16e-eeuwse gotische & barokke kathedraal. Een andere bezienswaardigheid is het centraal station van de stad, een van de mooiste ter wereld. Antwerpen is niet alleen werelderfgoed, maar heeft ook een bruisend cultureel programma en talloze gezellige kroegen.

De stad is ook de thuisbasis van verschillende beroemde internationale sportevenementen, waaronder het wereldkampioenschap turnen. Als je van jazz houdt, heeft Antwerpen zijn eigen wereldberoemde jazzclub. Deze club, opgericht in 1964, is gewijd aan alle kunstenaars, schrijvers en muzikanten van de stad. Meerdere keren per week vinden er muziekoptredens plaats. Je kunt zelfs live muziek horen in de kelderbar.

Ontdek de vele musea in Antwerpen

Je zult je niet vervelen in Antwerpen - het heeft veel te bieden. Je vindt in deze stad verschillende musea en galeries. Daaronder is het Platin-Moretus Museum, dat op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Het museum beschikt over 's werelds enige overgebleven drukkerij en uitgeverij.

Museum aan de Stroom is een van de meest indrukwekkende musea van de stad. Het museum bestrijkt de geschiedenis van de stad en heeft permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Op dit moment is er een tentoonstelling over de kunstenares Michaelina Wautier, een van de zeldzame vrouwelijke barokschilders. Het museum is toegankelijk met roltrappen en is open tot middernacht.

Het MAS biedt ook een prachtig uitzicht over Antwerpen. Het indrukwekkende gebouw is een bezoek meer dan waard. Het museum biedt onder andere een dakterras waar je het uitzicht kunt bewonderen. Er is geen toegangsprijs, maar een kaartje is vereist om de andere tentoonstellingsruimten te bezoeken. In de zomer kun je het toeristentreintje nemen dat vertrekt vanaf de Groenplaats.

Een ander interessant museum is het Plantin Museum. Het museum toont driehonderd jaar boekdrukkunst en bevat schilderijen van Rubens. Het heeft ook originele prenten en manuscripten. Of je nu op zoek bent naar historische kunst of moderne prenten, het Plantin-Moretus Museum biedt een fascinerende kijk op Antwerpen.

Het Centraal Station van Antwerpen

 

Centraal station Antwerpen

Als je een reis naar Antwerpen maakt, zul je een treinstation moeten vinden. Gelukkig heeft de stad de beschikking over een prachtig station. Het station van de spoorwegen Brussel-Mechelen-Antwerpen, gebouwd tussen 1895 en 1905, wordt beschouwd als een van de beste spoorwegarchitecturen van België.

Het heeft met steen beklede eindstations van Louis Delacenserie, een massief ijzeren en glazen treinstel en een uniek viaduct dat naar het station leidt.

Dit prachtige gebouw werd ontworpen door de Belgische architect Louis Delacenserie en heeft een koepel van 75 meter. Koning Leopold II vroeg voor het ontwerp van het gebouw inspiratie op te doen bij het Pantheon in Rome en Luzern in Zwitserland.

De architectuur van het station is eclectisch van stijl en de wachthal is versierd met 20 verschillende soorten marmer. Verschillende dakramen laten veel natuurlijk licht binnen, wat het gebouw een prachtige uitstraling geeft.

Zoo Antwerpen

 

Zoo Antwerpen

Wanneer je naar Antwerpen reist, wil je misschien de dierentuin bezoeken. Er zijn meer dan duizend soorten dieren te vinden, en je kunt de hele dag door verschillende shows zien.

De Antwerpse dierentuin is een van de oudste dierenparken van Europa en ligt grotendeels verscholen op een centrale locatie. Het heeft veel fascinerende tentoonstellingen, waaronder over neushoorns, olifanten, giraffen en gorilla's.

Je kunt er ook verschillende soorten vogels en kleinere dieren zien. De dierentuin heeft zelfs een vlinderhuis waar kleurrijke vlinders de bezoekers komen begroeten.

Het behoort tot een van de oudste dierentuinen ter wereld en het werd opgericht in 1843. De dierentuin is doorgegaan met het verzamelen van exotische dieren uit de Belgische kolonies in Afrika. Je kunt in de dierentuin nog steeds leeuwenpanelen uit de jaren 1800 zien.

Rubenshuis

Een bezoek aan het Rubenshuis in Antwerpen is een uitstekende manier om meer te weten te komen over het leven en werk van de beroemde Vlaamse schilder. In 1610 kocht de schilder een Vlaams herenhuis en maakte er zijn atelier van. Het huis werd uitgebreid en gerenoveerd op basis van Rubens ontwerpen.

Het interessantste deel van het Rubenshuis is zijn atelier. Ondanks de bescheiden omvang toont de ruimte het immense talent van de kunstenaar als schilder en organisator. Het atelier was ook een plek waar Rubens tijd kon doorbrengen met zijn assistenten, studenten en collega's. Je kunt ook zien waar Rubens zijn schildertechnieken leerde van zijn vriend Justus van Egmont.

Een bezoek aan het Rubenshuis in Antwerpen is dan ook eigenlijk een must-do als je in de stad bent. Het huis van de kunstenaar wordt omringd door prachtige kunstwerken en bevindt zich binnen de historische Antwerpse kathedraal. Het huis is een indrukwekkende reconstructie van een 17e-eeuws huis en beschikt over fraai meubilair uit Rubens tijd.

Naast zijn werken heeft het Rubenshuis een prachtige collectie schilderijen. Een bezoek aan het Rubenshuis in Antwerpen is een uitstekende manier om het leven van de kunstenaar te ervaren.

Het bevat niet alleen een collectie werken van Rubens, maar je kunt er ook van dichtbij kennismaken met de schilder. Het huis is een van de weinige plaatsen ter wereld waar zijn aanwezigheid zo sterk voelbaar is als in het atelier van de kunstenaar.

Grote Markt Antwerpen

 

Grote markt Antwerpen

Een bezoek aan de Grote Markt in Antwerpen is een ideale manier om het historische centrum van Antwerpen en het levendige marktgebied eromheen te ervaren. De plek is eenvoudig te bereiken en is gevuld met restaurants, cafés en andere winkels die lokale lekkernijen serveren.

De markt ligt in het hart van de oude stad en is gemakkelijk bereikbaar met de bus of de metro. De markt ligt op korte loopafstand van het centraal station van de stad en het is ook dicht bij het Groenplein van de stad.

Als je de Grote Markt in Antwerpen bezoekt, stop dan zeker even bij de Brabo Fontein. Dit standbeeld, dat de beroemde reuzendoder Brabo uitbeeldt, is een mooie en unieke toevoeging aan dit historische gebied.

De fontein is gemaakt van barokbrons en is vooral indrukwekkend in combinatie met de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De geschiedenis van de stad is overvloedig aanwezig op de Grote Markt, je kunt de schoonheid ervan waarderen terwijl je de geschiedenis in je opneemt.

De Grote Markt is het belangrijkste plein van Antwerpen, het staat vol met middeleeuwse gebouwen, waaronder het stadhuis. De meeste van deze gebouwen hebben uitgebreide gevels en waren oorspronkelijk gildehuizen. Hoewel de meeste in de 19e eeuw werden herbouwd, dateren sommige gebouwen uit de 16e eeuw. Er wordt ook elke winter een kerstmarkt en een ijsbaan gehouden.

Als je niet veel tijd hebt om de stad te verkennen, overweeg dan een rondleiding of wandeltocht met een gids. Je kunt ook een fietstocht maken om een gevoel voor de stad te krijgen.

Begijnhof Antwerpen

 

Begijnhof Antwerpen

Het Begijnhof is een van de meest iconische bezienswaardigheden in Antwerpen, je moet het bezoeken als je de tijd hebt. Het ligt in het hart van de oude stad en trekt mensen uit alle lagen van de bevolking aan.

Het was ook het huis van de beroemde Vlaamse schilder Rubens. Zijn huis staat er nog steeds, en je kunt zijn werken verkennen in zijn museum. Het Begijnhof houdt ook enkele interessante tijdelijke tentoonstellingen.

Een bezoek aan het Begijnhof is een unieke ervaring. Oorspronkelijk was het Begijnhof een woongemeenschap voor lekenvrouwen die een vroom leven wilden vermijden. Tegenwoordig is het Begijnhof veranderd in een bezienswaardigheid en een populair wandelgebied.

Het Begijnhof is bovendien een geweldige plek om een verscheidenheid aan kunst te zien. Er zijn meer dan 500 schilderijen en beelden die in dit historische gebouw zijn ondergebracht. Er is ook een buitenterras waar bezoekers de skyline van de stad kunnen bekijken. Bezoekers kunnen ook een bezoek brengen aan een museum gewijd aan het werk van beroemde schilders.

Hoewel het Begijnhof de laatste jaren uitgebreide renovaties heeft ondergaan, zijn sommige delen nog in goede staat en een prima plek voor foto's. Het begijnhof was een inspiratiebron voor het korte verhaal "Het Begijnhof" van de Vlaamse schrijver Felix Timmermans. Dit verhaal gaat over een houten beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Remedie dat in de nis naast de hoofdingang staat.

Als je op zoek bent naar een uitzicht over de stad, kun je naar het dak van het Begijnhof gaan en genieten van panoramisch uitzicht. Als je liever geen wandeling door het centrum maakt, kun je lekker eten in een van de vele restaurants op de begane grond.

Er zijn twee ingangen naar het Begijnhof: de hoofdpoort is aan de Prinsstraat en is gratis toegankelijk. Er is ook een zijpoort aan de Grote Kauwenbergstraat. Deze ingang is echter niet altijd open en kan een kleine omweg vereisen vanuit het centrum van Antwerpen.

Sint-Pauluskerk Antwerpen

 

Kerk Antwerpen

Deze bijzondere kerk, gelegen aan de Veemarkt, is voornamelijk gotisch van opzet met een barokke toren in het midden. Het interieur is gevuld met rijke barokke decoraties.

De Sint-Pauluskerk was oorspronkelijk een Dominicanenklooster. Het herbergt veel barokke altaarstukken en beelden. Er hangen ook ongeveer 50 schilderijen van verschillende kunstenaars. Rubens, de beroemde Vlaamse schilder, kreeg van de Dominicanen de opdracht om drie grote altaarstukken te maken. De Flagellatie van Christus was er een van.

In de buurt van de Sint-Pauluskerk kun je ook de beroemde Diamantwijk bekijken. Dit gebied herbergt enkele van 's werelds grootste diamanten. In dit gebied bevindt zich ook het belangrijkste winkelgebied van Antwerpen.

Chocolate Nation

Als je een chocoladeliefhebber bent, zul je maar wat graag het Chocolademuseum willen bezoeken. Dit interactieve museum is gevuld met multimedia-exposities die je een geschiedenis van het maken van chocolade geven. Je kunt ook deelnemen aan praktische workshops en chocolade proeven. Voor iets anders probeer je een workshop chocolade maken.

Je kunt ook de interactieve kamers van het museum bezoeken. De kamers tonen oude kunstwerken en artefacten en de geschiedenis van de chocoladeproductie in België. Je kunt een rondleiding volgen met een groep, of op eigen gelegenheid alles bewonderen. Het museum biedt bovendien rondleidingen in het Engels.

Chocolate Nation is elke dag geopend, maar op feestdagen en speciale dagen kunnen speciale uren gelden. Het personeel van het museum is je graag van dienst. Er zijn ook audiogidsen beschikbaar in verschillende talen, zodat je je eigen taal kunt kiezen. Het museum biedt ook gratis monsters van chocoladeproducten en souvenirs.

Een bezoek aan de Chocolate Nation is een leuke en unieke ervaring. Het museum beschikt over 14 themakamers. Tijdens de rondleiding krijg je meer inzicht in de geschiedenis van de chocolaterie in België. Het museum biedt ook een hands-on ervaring die je zeker versteld zal doen staan.

Als je geïnteresseerd bent om meer te leren over chocolade, overweeg dan een bezoek aan een chocoladewerkplaats. Een bezoek aan de chocoladefabriek begint met een film over de geschiedenis van het chocolade maken. Daarna word je getrakteerd op een pralineproeverij. Er zijn de hele dag door begeleide groepsbezoeken. Je kunt aan het eind zelfs genieten van een warme chocolademelk!

Stedentrip Antwerpen

Zoals je hebt kunnen lezen is er in Antwerpen genoeg te zien, te doen en te beleven. Antwerpen is een prima stad voor jouw volgende stedentrip dus.

Bekijk deal